MARCELO CHELLO Afp
VN SAO PAULA

Max Verstappen do 11. ovosezonskog pole-positiona uz pomoć ‘neba‘. Nizozemac nije vodio, a onda je krenuo potop

U prvom redu će s njim biti Charles Leclerc u Ferrariju, a treći kreće Kanađanin Lance Stroll
Piše: HinaObjavljeno: 03. studeni 2023. 20:51

Po 11. put u ovoj sezoni, a 32. put u karijeri Nizozemac Max Verstappen (Red Bull) osvojio je najbolju startnu poziciju, s koje će u nedjelju startati u utrci Formule 1 za Veliku nagradu Sao Paula.

Sudeći prema poučku iz ove sezone, za Verstappenove konkurente to nije dobra vijest, jer je u prethodnih deset puta kad je imao ‘pole position‘, aktualni i budući svjetski prvak ciljem prošao ispred svih, a još je šest puta pobijedio i kad nije imao najbolje startno mjesto.

Kvalifikacije za nedjeljnu utrku na stazi Interlagos održane su u petak, jer je su u subotu na rasporedu kvalifikacije za sprint utrku, a potom i skraćeno natjecanje za nove bodove.

image
DOUGLAS MAGNO Afp

Iako u prva dva kvalifikacijska ciklusa nije imao najbolje vrijeme, jer su brži od njega bili Britanci George Russell u Mercedesu (Q1) i Lando Norris u McLarenu (Q2), Verstappenu je u posljednjem dijelu kvalifikacija u pomoć došlo - nebo. Naime, nad Interlagosom su se već pri kraju drugog dijela kvalifikacija nadvili tamni oblaci, tako da su stvorili atmosferu noćne utrke, a kad je počela snažna kiša, vodstvo natjecanja je odlučilo prekinuti kvalifikacije.

U tom trenutku je Verstappen bio jedini koji je uspio proći krug za manje od 1:11 minuta (1:10. 727) i tako je došao do najbolje startnog mjesta.

U prvom redu će s njim biti Charles Leclerc u Ferrariju (1:11.021), koji je bio pobjednik kvalifikacija na posljednje dvije utrke Svjetskog prvenstva (Austin, Mexico City). Iz drugog reda će krenuti dvojac Aston Martina, Kanađanin Lance Stroll (1:11.344) i Španjolac Fernando Alonso (1:11.387), dok su treći red zaposjeli Mercedesi Lewisa Hamiltona (1:11.469) i Georgea Russella (1:11.590).

Uoči 20. utrke od 22 iz kalendara Svjetskog prvenstva, Verstappen je neuhvatljiv na prvoj poziciji s 491 bodom, dok će borbu za drugo mjesto voditi njegov momčadski kolega Meksikanac Sergio Perez (240 bodova) i sedmerostruki svjetski prvak Lewis Hamilton (220). Matematičke izglede da se domognu drugog mjesta imaju i dvojica Španjolaca, Carlos Sainz Jr. i Fernando Alonso, koji imaju po 183 boda.

Nedjeljna utrka za Veliku nagradu Sao Paula će započeti u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu, dok je start subotnjeg sprinta predviđen za 19.30 sati.

Linker
27. travanj 2024 19:40