Sergio Perez

 KENZO TRIBOUILLARD Afp
PEREZ NA IVICI PROVALIJE

Nakon života u iluziji stiglo buđenje iz šampionskog sna: ‘Pored njega nitko ne izgleda dobro‘

‘Teško se psihološki boriti kada vidiš da je netko bolji od tebe u svakom segmentu‘
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 02. kolovoz 2023. 06:03

Svaka medalja ima dvije strane, pa tako i dosadašnja sezona Red Bulla u Formuli 1. I dok Max Verstappen nezaustavljivo grabi prema trećem uzastopnom naslovu prvaka, istovremeno Sergio Perez jedva balansira na ivici provalije.

Meksikanac je ušao u sezonu maksimalno “nabrijan” na borbu za naslov prvaka, odnosno vjerujući da ima šanse biti u toj utrci zajedno s momčadskim kolegom. Štoviše, bio je motiviran događajima u smiraju prošle sezone, kada mu je Verstappen odbio pomoći da se domogne statusa doprvaka.

- Ima dva naslova prvaka najviše zahvaljujući meni - rigao je vatru Meksikanac osjećajući se izdanim i obezvrijeđenim.

S takvim osvetničkim stavom dočekao je početak nove sezone, želeći i Verstappenu i svima na svijetu dokazati da on nije tek “mali od palube”. I doista nije tako loše izgledalo za Pereza u početnim utrkama i dvobojima, dapače upisao je dvije pobjede u prvih pet nastupa, pa je nakon Azerbajdžana (gdje je pobijedio i u sprint-utrci) bio na samo šest bodova zaostatka za Verstappenom. I još je u Miamiju potom bio sasvim pristojan s drugim mjestom, jasno opet iza Maxa, ali onda je uslijedila - kalvarija.

Kako je -6 pretvoreno u -125

U sljedećih pet utrka u kvalifikacijama ne samo da nije konkurirao za “pole position”, već nije mogao ući ni u Top 10, a time je automatski kompromitirao i rezultate u utrkama. Ovo je slijed Perezovih startnih mjesta od Monte Carla do Mađarske (šest utrka), dok je u zagradi plasman u utrci: 20. (16.), 11. (4.), 12. (6.), 15. (3.), 15. (6.), 9. (3.).

Istovremeno, ovo je Verstappenov učinak u tom istom razdoblju: 1. (1.), 1. (1.), 1. (1.), 1. (1.), 1. (1.), 2. (1.).

Eto, kako se šest bodova minusa nakon Azerbajdžana pretvorilo u aktualnih -125 bodova i kako je nestala bilo kakva pomisao o tome da bi se Perez mogao boriti s Nizozemcem za titulu prvaka.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

Kao da to nije dovoljno očito, pa i bolno za Pereza, njegov vlastiti šef utrljao mu je sol na ranu.

- Sergio se sada probudio iz svog šampionskog sna. Možda će mu to pomoći da vrati fokus i pruži najbolje moguće izvedbe u utrkama.

Rečenica je to Helmuta Marka, nominalno specijalnog savjetnika Red Bulla, u praksi čovjeka koji vedri i oblači kada je riječ o dolascima i odlascima vozača iz Red Bulla i jednako tako sestrinske momčadi AlphaTauri. Poznat je po svom izražavanju bez ograda i bez skrivanja iza uvijenih fraza, pa po cijenu da to zvuči i jako grubo po onoga o kome govori.

U ovom slučaju je to Perez, jer u prijevodu rečenica “probudio se iz šampionskog sna” znači da je Sergio živio u iluziji te da je sada napokon shvatio, pa valjda i prihvatio da ne može pobijediti Verstappena, kada je riječ o tituli prvaka.

Max je podcijenjen kao vozač

Otišao je Helmut Marko i dalje, bio i još izravniji.

- Perez je drugi u poretku vozača. Više od toga za njega nije moguće.

Vrtlog loših rezultata u koji se Perez bio upleo, izazvao je sumnje da bi Marko mogao u svom bešćutnom stilu “nogirati” Pereza iz momčadi i dovesti nekog tko bi osvajao više bodova, radi borbe u poretku najboljih momčadi.

- Imamo ugovor s Perezom do kraja 2024. godine. Trenutačno se konsolidirao kao drugi u ukupnom poretku, odrađuje dobro posao koji očekujemo od njega. Zašto bismo imali potrebu mijenjati nešto? - retorički se pita Marko.

Sve se to, dakle, može shvatiti kako Red Bull očekuje od Pereza da samo bude solidan drugi vozač momčadi, skuplja bodove i ne pokazuje previše ambicija, odnosno da ni slučajno, ne daj Bože, ne ugrožava Verstappenov status božanstva, koji Nizozemac uživa unutar Red Bulla.

- Max je podcijenjen kao vozač, a posjeduje takav talent i ima urođenu brzinu u sebi. Nitko ne izgleda dobro pored Verstappena, on je potpuno druga razina i to je nešto s čime se treba psihološki boriti, kada vidiš da je netko bolji od tebe u svakom segmentu. Natječeš se kako bi pobijedio, ali to ne možeš pored Maxa Verstappena - naglasio je Helmut Marko govoreći generalno, ali nema sumnje da je ta poruka bila namijenjena Perezu.

image
SIMON WOHLFAHRT Afp

Ili ukratko i bez filtera: samo šuti, radi svoje i ne “čačkaj” previše po Verstappenu, pa dok si takav, dobar si za nas.

Sad su i postolja dovoljna

S time kao da se pomirio i sâm Perez. Jer utrka u Belgiji proteklog vikenda bila je mali znak njegova oporavka (ako se izuzme sudar u sprint-utrci s Hamiltonom i posljedično odustajanje, koje ne ide Perezu na dušu) nakon niza problematičnih utrka i loših rezultata, a nakon drugog mjesta i u kvalifikacijama i u utrci malo je i on prilagodio narativ.

- Lijepo je vratiti se na postolje i nadam se da do kraja sezone više s njega neću silaziti - rekao je Meksikanac.

Početkom sezone pričao je o pobjedama, sada se ipak spustio na razinu da su i samo postolja dovoljna. Jer pobjede su ionako, čini se, rezervirane za Maxa Verstappena...

Linker
08. svibanj 2024 15:52