Max Verstappen vjerojatno neće izgubiti bodove, ali njegova momčad uhvaćena je u pokušaju varanja

 Toshifumi Kitamura/AFP
TRAJE IŠČEKIVANJE

Ne nazire se kraj F1 trakavici, šef McLarena pozvao na najstrože kazne: ‘Varalice su i točka!‘

Zak Brown predlaže da Red Bull plati dvostruki iznos od onog kojim je prekoračio budžet
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 17. listopad 2022. 14:21

Svakim danom kojim Formula 1 odgađa konačnu odluku o kaznama za Red Bull i Aston Martin, dvije momčadi koje su prekršile budžet od 145 milijuna dolara, rastu frustracije među ostalim akterima u Svjetskom prvenstvu.

Zak Brown, čelnik McLarena, posljednji je u nizu koji je opleo po Red Bullu. Iako ih u otvorenom pismu nije izrijekom spomenuo, ustvrdio je da je prekoračenje proračuna "ogledni primjer varanja" te pozvao FIA-u da najstrože kazni prekršitelje, "kako u financijskom smislu, tako i na stazi".

Brown smatra da je nadzor nad trošenjem "kritičan" za budućnost sporta te predlaže da se momčadi kazne rezanjem budžeta, i to na način da "plate dvostruko". U prijevodu, ako je Red Bull premašio budžet za dva milijuna dolara, iduće sezone oduzelo bi im se četiri milijuna, što bi značajno utjecalo na brzinu bolida i šanse u Svjetskom prvenstvu.

"FIA je vodila iznimno temeljit i otvoreni proces. Čak su nam dali razdoblje od jedne godine (2020.) i dovoljno mogućnosti da tražimo bilo kakva pojašnjenja ako su nam nejasni detalji. Dakle, ne postoji baš nijedan razlog da ijedna momčad sada bude iznenađena. Stekli su nedopuštenu prednost u razvijanju bolida za ovu i narednu sezonu, i točka", poručuje Brown.

Tvrdi da je upravo uvođenje "cost capa" u Formulu 1 privuklo nove dioničare i investitore koji su tražili financijski i sportski fair play. Na upit BBC-ja da se očituju o pismu, iz Red Bulla su poručili da nemaju komentara. U Milton Keynesu i dalje stoje pri tvrdnji da su se prema svojim izračunima držali budžeta.

Osim objave kazne, momčadi od FIA-e očekuju i da precizira za koliko je točno Red Bull premašio budžet i što su postigli s tim sredstvima. Savjetnik Red Bulla Helmut Marko prošli je tjedan izjavio da svakodnevno traju razgovori s FIA-om, što bi moglo objasniti zašto se odugovlači s objavom sankcija.

Insajderi tvrde da najstroža moguća kazna - oduzimanje bodova (i svjetskog naslova) Maxu Verstappenu i momčadi - ni u jednom trenutku nije bila na stolu.

Linker
24. travanj 2024 09:18