AFP/Profimedia
RAZBACIVANJE MILIJARDAMA

Nestvarni iznosi: Saudijci svom silom žele kupiti Formulu 1, povećat će ponudu koja je već sad suluda

Najveća zaljevska zemlja pokušava preuzeti sve što vrijedi u svijetu sporta
Piše: Andro PolićObjavljeno: 24. siječanj 2023. 07:59

Newcastle United, Cristiano Ronaldo, a uskoro možda i - Formula 1. Saudijska Arabija sve se jače pozicionira u svijet sporta, a nakon što je prije dvije godine održana prva Velika nagrada Saudijske Arabije, ta je država početkom prošle godine htjela otići i korak dalje.

Prema pisanju Bloomerga, Liberty Media, tvrtka koja je u vlasništvu F1, dobila je ponudu vrijednu 20 milijardi dolara od javnog investicijskog fonda bliskoistočne države. Iako je prvotna, krajnje basnoslovna ponuda odbijena, nove informacije govore da Saudijci ne namjeravaju odustati, pa nije isključeno da u budućnosti u sandučić Liberty Medije sleti i ponuda s još "debljim" iznosom.

Prošlogodišnji vikend Formule 1 u toj zemlji obilježio je raketni napad nedaleko od staze. Zasluge su preuzeli jemenski pobunjenici, a internet su tada preplavile fotografije gustog crnog dima. Lewis Hamilton je po završetku utrke izjavio: "Tako mi je drago što je ovaj vikend završio, samo želim otići kući". Eksplozija se mogla čuti tijekom prvog treninga, što je utrci samo dalo dodatnu dozu neizvjesnosti i kontroverze.

image

Kadar s prošlogodišnjeg F1 vikenda u Saudijskoj Arabiji

Andrej Isaković/AFP

U nadolazećoj sezoni, četiri utrke održat će se na prostoru Bliskog istoka. Karavana Formule 1 počet će u ožujku utrkom u Bahreinu, a odmah iza slijedi jurnjava po Saudijskoj Arabiji. Preostale dvije utrke bit će održane u Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Liberty Media kupila je Formulu 1 prije šest godina od Bernieja Ecclestonea za više od četiri milijarde dolara.

Linker
19. travanj 2024 17:35