Fernando Alonso

 JOHN THYS Afp
VELIKI POTHVAT

Neuništivi Fernando Alonso srušio dva rekorda Michaela Schumachera, pred njim je još jedan veliki izazov

‘Jako sam uzbuđen, otkako se utrka vratila ovdje, nisam mislio da ću se naći na ovom podiju‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 28. kolovoz 2023. 13:22

Iskustvo je nenadoknadiva kategorija, običavao je govoriti hrvatski nogometni trener Mile Petković. Kad se tom iskustvu pridoda i neosporna kvaliteta, onda imate klasu koja traje bez obzira na godine.

A da su godine samo broj, pokazao je u nedjelju Fernando Alonso (42). Španjolski pilot osvojio je drugo mjesto na Velikoj nagradi Nizozemske, a uz to je u kišnim uvjetima u Zandvoortu odvozio i najbrži krug.

- Jako sam uzbuđen, otkako se utrka vratila ovdje, nisam mislio da ću se naći na ovom podiju – kazao je Alonso.

Neuništivi Španjolac srušio je i dva rekorda koje je do nedjelje držao legendarni Michael Schumacher. Naime, Alonso je postao vozač s najduljim razdobljem između prvog i posljednjeg podija u Formuli 1. Prvi put je među prva tri bio u Maleziji 23. ožujka 2003. godine, u svom drugom nastupu za Renault, a do drugog mjesta u Nizozemskoj prošlo je 20 godina, pet mjeseci i četiri dana. Schumacherov raniji rekord iznosio je 20 godina, tri mjeseca i dva dana.

Držao je Schumacher do nedjelje i rekord u najduljem razdoblju između prvog i posljednjeg najbržeg kruga, koji je iznosio 19 godina, 10 mjeseci i 22 dana. Alonso je prvi put najbrži krug odvozio u Kanadi 15. lipnja 2003. godine, a do nastupa u Zandvoortu prošlo je 20 godina, dva mjeseca i 12 dana.

Pred Alonsom je još jedan veliki izazov. Uspije li ostvariti i 33. pobjedu u nekoj od utrka Formule 1, prestići će Kimija Raikkonena kao pilot s najduljim razdobljem između prve i posljednje pobjede. Prvu je ostvario prije 20 godina u Mađarskoj, dok je Raikkonen rekorder u toj kategoriji s 15 godina, šest mjeseci i 28 dana.

Još veći pothvat ostvario bi Alonso osvajanjem naslova prvaka, što je, slažu se mnogi, jako teško očekivati kraj ovakvog Maxa Verstappena koji je vodeći u poretku aktualne sezone s 339 bodova. Njegov kolega iz Red Bull Racinga Sergio Perez je drugi s 201 bodom, dok trećeplasirani Alonso, koji vozi za Aston Martin, ima 168 bodova.

Trenutačni rekorder u razdoblju između prvog i posljednjeg naslova je Lewis Hamilton koji je prvi put slavio 2008. godine, dok je posljednju titulu uzeo 2020. Alonso je prvi put prvakom postao 2006. godine...

Linker
03. svibanj 2024 15:34