CARLOS PEREZ GALLARDO Afp
NEVIĐENA DOMINACIJA

Nizozemac ispisao povijest Formule 1: Novim trijumfom srušio rekord koji su držali Schumacher i Vettel

Uvjerljivo najbolji vozač današnjice odradio je još suveren nastup i stigao do fascinantnog pothvata
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 30. listopad 2022. 23:01

Nizozemac Max Verstappen ispisao je povijest Formule 1. Slavljem u 20. utrci sezone, VN Meksika, Verstappen je došao do 14. pobjede u jednoj sezoni te je tako oborio rekord koji su dosad s 13 pobjeda u sezoni držali Sebastian Vettel (2013.) i Michael Schumacher (2004.).

Inače, u prethodnih pet utrka na ovoj pisti Verstappen je triput slavio, ali nikad ta pobjeda nije došla nakon starta s pole positiona, kao što je to bilo u ovoj utrci. Drugi je s 15 sekundi zaostatka završio vozač Mercedesa Lewis Hamilton, dok je na trećoj poziciji s 18 sekundi kašnjenja završio vozač Red Bulla, Meksikanac Sergio Perez, koji je u današnjoj utrci imao najglasniju podršku s obzirom da je vozio na domaćem terenu.

image
ALFREDO ESTRELLA Afp

U vrlo mirnoj utrci prvi kontakt vidjeli smo u 51. krugu kad su se Ricciardo i Tsunoda okrznuli. Vozač McLarena je išao napasti u jednom zavoju s namjerom da zaobiđe svog suparnika s unutarnje strane, ali ga je zahvatio i Japanac je odletio u zrak. Iako nije niti bilo žute zastavice te se Japanac odmah vratio na stazu, nije mogao nastaviti utrku.

"Što je dovraga radio?", vikao je u svoj radio Tsunoda, a Ricciardo je zbog toga zaradio deset sekundi kazne. Utrka je u 66. krugu završila i za Fernanda Alonsa nakon što je 41-godišnjak pretrpio neobičan kvar na motoru i izletio sa staze.

Kako je pitanje prvaka riješeno prije dvije utrke kad je Nizozemac slavio u VN Japana, sada je najuzbudljivije pratiti natjecanje za drugo, odnosno treće mjesto u ukupnom poretku. Perez je trećim mjestom na današnjoj utrci prestigao Charlesa Leclerca, koji je u Meksiku završio šesti i sada je drugi u ukupnom poretku s 280 bodova, pet više od vozača Ferrarija.

Do kraja sezone ostale su još dvije utrke, a iduća je na rasporedu VN Brazila koja će se voziti 13. studenog u Sao Paolu, a sezonu zatvara utrka u Abu Dhabiju 20. studenog.

Linker
25. travanj 2024 08:09