Adrian Newey (lijevo sa šiltericom) i Max Verstappen

 Hoch Zwei/imago Sportfotodienst/profimedia
VELIKI F1 TRANSFER

Novi ogroman udarac za Red Bull, genijalac iznenadio odlukom. Zarađivat će 23 milijuna eura godišnje

Legendarni Adrian Newey, najpoznatiji dizajner bolida u Formuli 1, izabrao je Aston Martin
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 03. rujan 2024. 10:16

Na pomolu je veliki transfer u Formuli 1. Ne radi se o vozaču, već o dizajneru, i to ne bilo kakvom. Adrian Newey (65) je najcjenjeniji dizajner u povijesti Formule 1 koji je trenutačno angažiran u Red Bullu.

Iako ga je zvao Ferrari, isto tako i niz drugih momčadi, "čovjek koji može vidjeti zrak" izabrao je ponudu Aston Martina, ekskluzivno je objavio Daily Mail.

Lewis Hamilton, koji sljedeće godine prelazi u Ferrari, priznao je kako je Newey bio ‘‘na vrhu popisa njegovih kolega iz snova‘‘, no putevi im se ipak neće spojiti. Zvali su ga i McLaren, isto tako i Williams u kojem je krenuo s izgradnjom svoje karijere u eri Nigela Mansella. Newey je dizajnirao pobjedničke bolide koji su osvojili 12 konstruktorskih i 13 vozačkih naslova sa sedam različitih pilota.

U Aston Martin ga je privukla velika ambicija momčadi, isto tako i otmjena nova tvornica vrijedna 200 milijuna funti čijim je razmjerima i vrhunskim mogućnostima ostao zapanjen.

image

Adrian Newey

Pa Images/Alamy/profimedia

U Red Bullu je Newey, koji svoje nacrte i dalje crta olovkom, zarađivao 17 milijuna eura godišnje, a u Aston Martinu će imati šest milijuna više.

Vlasnik Aston Martina je Lawrence Stroll, kanadski modni magnat čiju je ‘težinu‘ Forbes procijenio na 3,9 milijardi dolara. Njegova je želja osvajanje prvenstva u sljedećih nekoliko godina, a od 2026. godine motore će za Aston Martin proizvoditi Honda.

Newey će u novoj momčadi raditi s Lanceom Strollom, 25-godišnjim vlasnikovim sinom, te Fernandom Alonsom (43), najstarijim vozačem u Formuli 1.

- Za Adriana je bilo dovoljno lako jer da je otišao u Ferrari, ne bi dobio zasluge jer im ide dobro i ovako, dok će u Astonu biti hvaljen kao genij ako uđu u posljednju rundu kvalifikacija - rekla je za Daily Mail jedna od najznačajnijih osoba Formule 1.

Linker
05. rujan 2024 10:37