Logan Sargeant

 AFP/PROFIMEDIA
NOVI AMERIKANAC

Novi pokušaj ljubavi Amerikanaca i Formule 1! Vozačka križaljka za novu sezonu je kompletirana

21-godišnji Sargeant prvi je stalni vozač iz SAD-a nakon 15 godina stanke.
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 21. studeni 2022. 15:29

Kompletirana je vozačka križaljka Formule 1 za sezonu 2023. One glavne pozicije, odnosno u momčadima s vrha poretka, bile su već od ranije poznate, čekalo se samo popunjavanje mjesta u momčadima sa začelja.

Sada je i to riješeno nakon što je momčad Williamsa potvrdila da će njihov vozač sljedeće sezone biti 21-godišnji Amerikanac Logan Sargeant. Bit će to ujedno prvi vozač iz SAD-a sa statusom stalnog vozača neke F1 momčadi nakon punih 15 godina, odnosno od Scotta Speeda u Toro Rossu 2007. godine. U međuvremenu je Alexander Rossi vozio za sada ugaslu Marussiju, ali kao zamjena u posljednjih pet utrke u 2015. godini.

U posljednjih čak 40-ak godina američki vozači i F1 nisu u nekoj posebnoj ljubavi, ovo će biti dakle novi pokušaj, a nitko nije dosegnuo slavu poput Marija Andrettija (rođen inače u Motovunu), prvaka iz 1978. godine. Međutim, kako se Formula 1 svoj biznis sve više širi na teritorij SAD-a - od sljedeće sezone u kalendar ulazi i mondeni Las Vegas pa će tamo biti čak tri utrke (Austin, Miami) - sasvim je logično da će neka od momčadi uzeti američkog vozača, kako bi na taj način lakše privukli medijsku i sponzorsku pozornost.

- Nadam se da je činjenica što sam Amerikanac samo dodatna sretna okolnost - rekao je Sargeant.

U prijevodu da nije uzet samo zato što je Amerikanac, već i zato što zna voziti.

- Ne osjećam nikakav poseban pritisak, a vjerujem da ću učiniti Williams ponosnim. Puno sam truda uložio da dođem u F1, preselio sam u Europu prije nekoliko godina kako bih ispunio taj san i spreman sam na ovaj izazov.

Momčad Williamsa već je najavila da će angažirati Sargeanta ukoliko dobije F1 licencu, što je i uspio osvajanjem četvrtog mjesta u prvenstvu Formule 2, koje je završilo proteklog tjedna u Abu Dhabiju, zajedno s F1 sezonom. Sargeant je godinama vio član Williamsove akademije za mlade vozača, a nakon uspješne karijere u kartingu nastupa je u utrkama Formule 4, Formule 3, Formule Renault te, na koncu, i Formule 2.

Drugi vozač Williams ostat će Alexander Albon.

Linker
05. prosinac 2023 03:07