Nikita Mazepin

 XAVIER BONILLA/Nurphoto Via Afp
JOŠ NIJE PREBOLIO

Očajnički potez kontroverznog vozača: tužit će vladu da bi se vratio u Formulu 1, ministrici postavio rok

Mazepin ima sve manje vremena za dobiti mjesto jer je regrutacijsko vrijeme u sezoni vrlo blizu
Piše: Mihael FarkašObjavljeno: 26. travanj 2023. 11:22

Netom prije početka prošlogodišnje sezone Formule 1 započeo je rat u Ukrajini što je za Rusiju značilo brojne sankcije. Među najvećim žrtvama tih sankcija upravo su sportaši, pa je tako i u F1 zabilježen slučaj koji je promijenio sliku navijačkog auditorija o jednom vozaču.

Godine 2021. u najviši rang oktanskog sporta došao je ruski vozač Nikita Mazepin, no ne po zaslugama iz dotadašnje karijere, već zato što mu je glavni sponzor njegove momčadi, Haasa, bio njegov bogati otac Dmitrij Mazepin. Cijelu sezonu bio je daleko najlošiji vozač na gridu te se naveliko iščekivalo kada će Rus izgubiti mjesto na gridu.

To se i dogodilo 2022., no razlog je upravo bio taj što su on i njegov otac došli na listu sankcija Europske unije te je Mazepin izgubio mjesto u F1, a sada će poduzeti pravne korake povodom toga.

image
Florent Gooden/DPPI/Livemedia/Shutterstock Editorial/Profimedia

Ruski vozač tvrdi da je otpušten prije nego li je mogao pristati na ikakve uvjete koji su tada bili ponuđeni te da je saznao za to preko društvenih mreža, što mu nije sjelo. Plan ruskog vozača prema Expressu jest taj da ode na sud u Kanadi s ciljem da ga maknu s liste sankcioniranih te je pozvao ministricu vanjskih poslova Mélanie Joly da se što prije pozabavi tim pitanjem, štoviše dao joj je rok od samo nekoliko dana.

Ipak, činjenica je da Mazepin ima sve manje vremena za dobiti mjesto jer je regrutacijsko vrijeme u sezoni vrlo blizu, a i sam je priznao da ako sada ne dobije mjesto, ne vjeruje da će ikad više imati priliku za utrkivanjem na ovoj razini.

- Ako se sada ne vratim utrkivanju, bit će mi teško ikad više sjesti u bolid. Ne samo u Formuli 1, već i u bilo kojem drugom motosportu - izjavio je ruski vozač.

Linker
04. svibanj 2024 06:39