WILLIAM WEST/Afp
JOŠ JEDAN IZAZOV

Opet promjene u Formuli 1: Uvodi se potpuno novi format ‘Shootout‘, vozači će moći više riskirati

Rezultati sprinta više neće određivati startne pozicije za nedjeljnu utrku
Piše: Mihael FarkašObjavljeno: 26. travanj 2023. 14:29

Formula 1 potvrdila je promjene sprint formata vikenda za šest utrka ove sezone, počevši s Velikom nagradom Azerbajdžana koja se održava ovaj vikend.

"Sprint vikend" debitirao je još 2021. godine u izvornom formatu koji je imao kvalifikacije u petak, a tamošnji rezultat predstavljao je mjesta na gridu za novu kratku utrku od 100 kilometara u subotu. Ovisno o plasmanu na toj utrci, vozači bi imali te startne pozicije u nedjelju na glavnoj utrci.

Po novome, u petak će se voziti prvi slobodni trening te standardne kvalifikacije za postavljanje startnih mjesta za glavnu utrku, dok će subota uključivati kratku utrku od 100 kilometara s dodatnom, prethodnom kvalifikacijskom sesijom pod nazivom Sprint Shootout.

Takve kvalifikacije bit će kraće od tradicionalnih kvalifikacija, s prvom rundom koja će trajati 12 minuta, druga 10 minuta, a treća osam minuta te će to biti drugi slobodni trening koji se inače vozi subotom ujutro. Nove gume su obavezne za svaku fazu, "srednje" za prvu i drugu, a "mekane" za treću rundu.

Ovakav format gdje runde ne ovise jedna o drugoj znači da mogući incidenti neće ugroziti startne pozicije za glavnu utrku te bi vozači mogu više riskirati u utrci od 100 kilometara, koja obično traje oko pola sata.

Bodovi za sprint utrku ostaju isti, s osam koji se dodjeljuju pobjedniku, sedam za drugo mjesto, šest za treće i tako dalje do jednog boda na osmom mjestu. I vozači i timovi će bilježiti bodove u svojim prvenstvima. Uz azerbajdžansku stazu Baku City Circuit, druga mjesta održavanja F1 Sprinta za 2023. još su Austrija, Belgija, Katar, SAD te Brazil.

Linker
30. travanj 2024 09:27