Bernie Ecclestone i Lewis Hamilton

 HASAN BRATIC/JAMES GASPEROTTI/AVALON/PROFIMEDIA
POZADINA PRIČE

Otkrivena dugo čuvana tajna iz ponajvećeg skandala u povijesti Formule 1: ‘Šutio sam jer sam štitio svoj sport‘

‘Trofej je uručen Hamiltonu i priča je zataškana. Još mi je žao čovjeka kojem je oduzet zasluženi naslov‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 10. ožujak 2023. 11:34

Početak sezone u Formuli 1 pokazao se vrlo tužnim za Lewisa Hamiltona. Sedmerostruki svjetski prvak završio je tek peti u svom Mercedesu, a njegove šanse za rekordni osmi naslov s takvim automobilom već sada izgledaju krajnje dvojbeno. Ima puno godina i bolid koji nije konkurentan.

I sada ga se još dohvatio i Bernie Ecclestone. Legendarni bivši šef kraljevskih utrka javno je kazao da ne priznaje njegov debitantski naslov osvojen 2008. godine. Ecclestone kaže da je tada pogriješio što nije oduzeo titulu Lewisu u korist Felipea Masse. I navodi dosta čvrste argumente za takav stav.

Konkretno, u intervjuu za F1-Insider.com rekao je Ecclestone da Michaela Schumachera smatra jedinim sedmerostrukim svjetskim prvakom, a Hamiltona - šesterostrukim.

image

Bernie Ecclestone

JAKUB PORZYCKI/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Nije ništa kriv

Zašto je Ecclestone odlučio Lewisu oduzeti prvi od osvojenih naslova? Odmah da naglasimo, Hamilton nije napravio ništa krivo ili protuzakonito, te 2008. Britanac je zahvaljujući rezultatima dramatične VN Kanade prvi put postao svjetski prvak, slavivši ispred Felipea Masse za samo jedan bod (98-97). Tada je brazilski pilot Ferrarija pobijedio u posljednjoj etapi sezone VN Brazila, ali je Britanac u McLarenu uspio zaobići Tima Glocka u zadnjem krugu i završiti na petom mjestu, dovoljnom za osvajanje naslova

Međutim, kao što je rekao Ecclestone, rezultati te sezone su mogli, a očito i trebali biti drugačiji zbog zloglasnog “Crashgatea”, jednog od najvećih skandala u povijesti F1.

Podsjetimo, na Velikoj nagradi Singapura (15. od 18 etapa prvenstva 2008.) pobijedio je Alonso, zahvaljujući namjernoj izazvanoj nesreći svog partnera Nelsona Piqueta Jr., kojeg su čelnici Renaulta, među kojima i Flavio Briatore, natjerali da se zabije u zid. Namještena nesreća dovela je do pojave sigurnosnog automobila, a na kraju i do pobjede Alonsa. Hamilton je završio treći i osvojio šest bodova, dok je Massa, koji je bio u vodstvu do nesreće, postao glavni gubitnik cijele ove zavrzlame, vrativši se na 13. mjesto na VN Singapura.

image

Lewis Hamilton slavi naslov iz 2008. godine

VALERY HACHE Afp

Cijela istina otkrivena je 2009. godine - Piquet Jr. je to priznao - no prema Ecclestoneovim riječima, on i tadašnji predsjednik Međunarodne automobilističke federacije (FIA) Max Mosley za to su znali ranije. Prema tada važećim pravilima, trebali su poništiti rezultate utrke u Singapuru, što znači da bi Massa postao prvak s pet bodova prednosti. No, Ecclestone i Mosley odlučili su postupiti drugačije.

- Željeli smo zaštititi naš sport i spasiti ga od velikog skandala. Stoga smo odlučili ne dijeliti ovu informaciju. Tada je postojalo pravilo da se nakon FIA-ine ceremonije dodjele nagrada ne mogu pregledavati rezultati prvenstva. Tako je trofej uručen Lewisu i priča je zataškana. Još mi je žao Masse. Oduzet mu je zasluženi naslov, ali Hamilton je imao sreće i osvojio svoju prvu titulu prvaka. Danas bih sve odlučio drugačije, tako da je za mene Michael Schumacher još uvijek jedini sedmerostruki svjetski prvak, jedini rekorder. Čak i ako statistika kaže drugačije - rekao je Bernie.

Hamilton još nije reagirao na Ecclestoneove izjave, iako se u novijoj prošlosti često dopisivao s legendarnim bivšim šefom Formule 1. No glavna žrtva u cijeloj ovoj priči bio je Massa.

image

Filipe Massa

GIUSEPPE CACACE/AFP/PROFIMEDIA

Trebao odmah reći

- Bernie je ovo trebao reći ranije, a ne sada. Razgovarao sam o tome s odvjetnicima Ferrarija, ali nisu mogli ništa učiniti. Prema njima, nismo imali šanse dobiti ovaj slučaj. Ali i dalje vjerujem da bi ishod možda bio drugačiji da sam za slučaj angažirao svoje odvjetnike. U drugim sportovima slične su stvari dovele do oduzimanja naslova, pa zašto se to nije dogodilo u Formuli 1? - kazao je Massa.

Bilo kako bilo, sada Massa neće dizati tužbu i pokušati oduzeti titulu iz 2008. u svoju korist.

Što se tiče sedam prvenstava Michaela Schumachera, ni oni nisu baš sasvim čisti. U također debitantskom naslovu Schumacher je u posljednjoj fazi VN sezone Australije 1994. u nesreći oštetio bolid, a zatim, po mnogima, namjerno sa staze izbacio svog glavnog konkurenta Damona Hilla. Međutim, FIA ga je odlučila ne kazniti. Time je Schumi postao prvak Formule 1 s jednim bodom prednosti. Tko zna, možda će Bernie jednom ispričati detalje i ove priče. Premda pravu istinu o toj sceni vjerojatno zna samo Michael Schumacher...



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

"Sram me je ovoga što se događa u Dinamu! Bit će posljedica, ali za te ljude ovo je očito samo igra". Tim je riječima Ilija Lončarević komentirao sva događanja na Skupštini Dinama u podcastu ‘VAR soba‘. Sve ostalo o komešanjima u Dinamu, o tome što bi Dario Šimić mogao promijeniti u Maksimiru i koji mu je klub uzor, kao i najavu cijelog 25. kola SuperSport HNL pogledajte u novom izdanju podcasta posvećenog hrvatskom nogometu:

Linker
07. travanj 2024 23:38