ACTION PRESS/ACTION PRESS/PROFIMEDIA
ZAZIVAJU SE PROMJENE

Pakao u Katru: Zvijezda Formule 1 povraćala u kacigu, druga odustala, vozači u šoku nakon ‘najteže utrke‘

‘Još nikad nisam prošao kroz ovakvo iskustvo, ovo je bilo previše i za mene‘
Piše: SNObjavljeno: 09. listopad 2023. 10:33

Velika nagrada Katra ostat će za neke vozače upamćena kao najteža utrka u njihovim karijerama. Nehumani uvjeti uzrokovali su velike probleme zvijezdama Formule 1, rekacije pljušte, traži se i promjena rasporeda, a sve to pomalo je zasjenilo još jednu sjajnu pobjedu Maxa Verstappena i vikend u kojem je potvrdio svoj treći uzastopni naslov.

Nepodnošljiva vrućina

Brojni izvještaji govore da je temperatura zraka tijekom nedjeljne utrke iznosila 32°-33° Celzijusa, temperatura asfalta bila je 10-ak stupnjeva viša, dok se u kokpitu kretala oko 50 stupnjeva. Williamsov Logan Sargeant toliko se loše osjećao da su mu iz njegove momčadi savjetovali da napusti utrku, što je on i učinio nakon što se 40 krugova mučio na stazi.

- Nije se sramota povući - rekao mu je James Vowles.

Francuz Esteban Ocon priznao je da je povraćao tijekom 15. i 16. kruga, ali je uz veliku borbu izdržao do kraja i zauzeo sedmu poziciju.

- Psihički sam se borio samo da ostanem usredotočen. Još nikad nisam prošao kroz ovakvo iskustvo, ovo je bilo previše i za mene. U bolidu je moralo biti 80 stupnjeva. Bila je to moja najteža utrka i četiri najteže osvojena boda - izjavio je Ocon objašnjavajući kako se pokušao rashladiti preusmjeravajući protok zraka na svoje lice i tijelo.

Da je iza njega "najteža utrka u karijeri" izjavio je i Ferrarijev as Charles Leclerc koji je na kraju zauzeo peto mjesto.

- Vrućina je bila luda. Ovo je bilo dvostruko gore nego u Singapuru. Svi smo se pripremili, ali ovo je bilo na granici. Morali bi dobro razmisliti gdje točno na kalendaru pozicionirati ovu utrku.

‘Kao u pećnici‘

Fernando Alonso smjestio se na završnom poretku odmah iza Leclerca, a nakon utrke je priznao:

- Pitao sam preko radija kolege iz momčadi hoće li me u boksu zaliti vodom, ali to nije bilo dopušteno. Sjedalo je bilo toliko vruće, kao da gori. Osjetio sam da mi je vrućina zapekla desnu stranu. Moramo već sad razmišljati o budućnosti - maksimalne temperature ili maksimalna vlažnost... U nogometu imaju pauze za predah tijekom kojih popiju vode, ali mi to ne možemo imati, zar ne? - pita se Alonso.

Max Verstappen bio je malo manje dramatičan te je rekao da je ovo "jedna od pet najtežih utrka u kojima je sudjelovao", dok je George Russell izjavio da je bilo "vruće kao u pećnici".

- Ponekad namjerno treniram u sauni, ali ovdje sam nakon 12 krugova želio izaći iz bolida - dodao je Britanac.

Portal Firstpost navodi da su barem tri vozača nakon utrke završila u medicinskom centru

Linker
05. svibanj 2024 12:56