Formula 1

 Profimedia
SLUŽBENO POTVRĐENO

Pogledajte kaos u Italiji zbog kojeg je odgođena utrka Formule 1: ‘Ovo je užas, sigurnost je prioritet‘

Nakon razgovora između predsjednika Formule 1, FIA-e i nadležnih tijela donesena je odluka
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 17. svibanj 2023. 13:42

Formula 1 ovog je vikenda trebala započeti mini-europsku seriju s tri utrke u tri vikenda, od kojih je prva trebala biti VN Emilije Romagne na sjeveru Italije. Međutim, stazi Imola u opasnosti zbog oborina i vjetra. Prema prognozi do kraja tjedna se očekuje još kiše i vjeruje se da će se obližnja rijeka Santerno izliti iz korita u sljedeća 24 sata. Dodatno loše vrijeme očekuje se za vikend. Nakon razgovora između predsjednika FIA-e, nadležnih tijela – uključujući relevantne ministre, predsjednika Automobilskog kluba Italije, predsjednika regije Emilia-Romagna, gradonačelnika grada i promotora – odluka je donesena - Neće biti utrke u Imoli.

image
STRINGER Afp

image
MICHELE NUCCI/LAPRESSE/PROFIMEDIA Michele Nucci/lapresse/profimedia

- Odluka je donesena jer nije moguće sigurno održati događaj za naše navijače, timove i naše osoblje, a to je ispravno i odgovorno s obzirom na situaciju u kojoj se nalaze mjesta i gradovi u regiji. Ne bi bilo ispravno vršiti dodatni pritisak na lokalne vlasti i hitne službe u ovom teškom trenutku - pisalo je u priopćenju.

Stefano Domenicali, predsjednik i izvršni direktor Formule 1, rekao je:

- Tolika je tragedija vidjeti što se dogodilo Imoli i Emiliji-Romagni, gradu i regiji u kojoj sam odrastao, moje misli i molitve su sa žrtvama poplave i pogođene obitelji i zajednice. Želim izraziti svoju zahvalnost i divljenje nevjerojatnim hitnim službama koje neumorno rade kako bi pomogle onima kojima je pomoć potrebna i olakšale situaciju – oni su heroji i cijela Italija je ponosna na njih.Odluka koja je donesena je za sve u lokalnim zajednicama i F1 obitelji jer moramo osigurati sigurnost i ne stvarati dodatni teret vlastima dok se bave ovom vrlo groznom situacijom.

image
MICHELE NUCCI/LAPRESSE/PROFIMEDIA Michele Nucci/lapresse/profimedia

image
HANDOUT Afp

Predsjednik FIA-e Mohammed Ben Sulayem rekao je.

- Misli cijele FIA-ine obitelji su s onima koji su pogođeni užasnom situacijom u regiji Emilia Romagna. Sigurnost svih uključenih i napori oporavka glavni su prioritet u ovom trenutku.

Linker
10. prosinac 2023 00:19