Felipe Massa u Ferrariju

 EUGENE HOSHIKO Afp
NASTAVAK VELIKE PRIČE

Potres u Formuli 1! ‘Žrtva zavjere‘ pokrenula pravni postupak: ‘Izgubio je milijune i naslov svjetskog prvaka‘

Dva važna aktera tadašnjih zbivanja više nisu među živima
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 18. kolovoz 2023. 12:01

Odvjetnici bivšeg vozača Ferrarija Felipea Masse pokrenuli su pravni postupak protiv šefova Formule 1 i Svjetske automobilističke federacije (FIA). Povod je navodna zavjera koja je Massi oduzela naslov svjetskog prvaka 2008. godine, ekskluzivno je izvijestila agencija Reuters.

Pismo prije tužbe na osam stranica poslano je u utorak izvršnom direktoru Formule 1 Stefanu Domenicaliju i predsjedniku FIA-e Mohammedu Ben Sulayemu.

Odvjetnik Enyo Law kazao je kako je danas 42-godišnji Massa bio žrtva zavjere pojedinaca na najvišim razinama Formule 1, zajedno s FIA-om i menadžmentom Formule 1. Tvrdi se kako je Brazilac zbog toga izgubio desetke milijuna eura zbog toga što je drugi vozač namjerno izazvao sudar s njim na Velikoj nagradi Singapura 2008. godine.

Bio je to ključan trenutak sezone u kojoj je Massa izgubio naslov za tek jedan bod, a prvu od svojih sedam titula tada je osvojio McLarenov vozač Lewis Hamilton.

Massa je potražio pravni savjet nakon što je bivši šef Formule 1 Bernie Ecclestone rekao da su on i bivši predsjednik FIA-e Max Mosley 2008. godine znali da je nesreća tadašnjeg vozača Renaulta Nelsona Piqueta bila namjerna, ali po tom pitanju nisu djelovali.

Glasnogovornik FIA-e kazao je kako je zaprimljeno pismo Massinih zastupnika, no odbio je bilo kakve dodatne komentare na tu temu. Formula 1 zasad se nije oglasila, a zanimljivo je kako je njen izvršni direktor Stefano Domenicali ranije bio Massin šef tima u Ferrariju.

image

Felipe Massa

GIUSEPPE CACACE/AFP/PROFIMEDIA

Danas 92-godišnji Bernie Ecclestone u razgovoru za Reuters kazao je kako se ne sjeća izjave na koju su se pozvali Massini pravni zastupnici, te je dodao da mu se u svezi te teme zasad nisu obratili ni Massa ni njegovi odvjetnici.

Reuters je podsjetio na njegov ovogodišnji intervju za F1 Insider, u kojem je Ecclestone izjavio:

- Žao mi je Masse, prevarili su ga za naslov kojeg je zaslužio, dok je Hamilton uz svu sreću ovog svijeta osvojio svoje prvo prvenstvo.

Massa je na spomenutoj utrci u Singapuru bio u vodstvu nakon što se njegov sunarodnjak Piquet zabio u zid u 14. od 61 kruga. Na pistu je izašlo sigurnosno vozilo te je prvi kroz cilj prošao Piquetov momčadski kolega Fernando Alonso.

Piquet je 2009. godine otkrio kako su mu šefovi iz Renaulta naredili da izazove nesreću, zbog čega su kasnije suspendirani.

- Ako su najvažniji ljudi Formule 1 i FIA-e 2008. sve znali i nisu učinili ništa, mislite li da je to pošteno? Nije – naglasio je Massa u razgovoru za Reuters u svibnju ove godine.

Ako ne dobiju zadovoljavajući odgovor u roku od 14 dana, Massini pravni zastupnici pokrenut će pravnu akciju kako bi zatražili naknadu za štetu koju je pretrpio. Brazilac također očekuje da će mu biti dodijeljen i naslov prvaka Formule 1 za 2008. godinu.

Massa je nakon 2009. godine na Hungaroringu doživio tešku ozljedu glave, a umirovio se 2017. godine.

Dva važna aktera tadašnjih zbivanja više nisu među živima. Ecclestoneov bliski suradnik Mosley umro je 2021. godine, dok je direktor utrka FIA-e Charlie Whiting preminuo 2019. godine.

Linker
17. svibanj 2024 15:23