Max Verstappen slavi pobjedu

 ANDREJ ISAKOVIC Afp
DRAMATIČNA BITKA

‘Riskirao sam kao nikad, ali Max je bio sjajan!‘: Verstappen u ekstazi nakon trijumfa u strašnom duelu

Svaka utrka bi trebala biti ovakva, ovo je bila nemilosrdna bitka, zaključili su junaci okršaja
Piše: Vladimir Zrinjski/Jutarnji listObjavljeno: 27. ožujak 2022. 21:02

Red Bull jedan, Ferrari jedan, to je bilanca sezone Formule 1 nakon druge utrke u Saudijskoj Arabiji. Prošlogodišnji superduel Maxa Verstappena i Lewisa Hamiltona već je dobio dostojnu, ako ne i bolju zamjenu u Verstappenovim okršajima sa Charlesom Leclercom. Monegašanin je u Jeddahu vodio veći dio utrke, ali je priznao poraz tri kruga prije kraja.

Rivalstvo iz dječačkih dana obećaje još puno poslastica u nastavku sezone. Iako je još jako rano, uopće nam nije teško zamisliti scenarij u kojem će svjetskog prvaka opet odlučivati zadnja utrka u Abu Dhabiju. Verstappenova ekstatična reakcija nakon prolaska ciljne ravnine najbolje je posvjedočila koliko mu znači što je uzvratio Leclercu za Bahrein.

- Vodili smo pravu, nemilosrdnu bitku. Presretan sam, sad se napokon može reći da smo ušli u sezonu - izjavio je Verstappen.

On i Leclerc išli su u zadnjih osam krugova do krajnjih granica. Bilo je bliskih susreta, kasnog kočenja, branjenja pozicije i korištenja DRS-a, no Red Bull je na ravnim dijelovima bio moćniji. Dok je Max davao prvu izjavu, njegov je vršnjak (obojica 24 godine) u miru gledao "highlightse". Kasnije su uz bocu vode zajedno pretresali najbolje trenutke.

image

Leclerc i Verstappen

ANDREJ ISAKOVIC Afp

- Doista sam uživao. Svaka utrka bi trebala biti ovakva. Naravno da sam razočaran jer sam htio pobijediti. Imali smo dvije potpuno različite konfiguracije. Mi smo bili brži u zavojima, ali spori na ravnim dijelovima. Bilo se jako teško braniti od Maxa na ravnini. Napravio je sjajan posao - rekao je Leclerc.

Nizozemcu je na pobjedi čestitao i prije toga, putem radija: - Respekt je uvijek prisutan, pogotovo kad ovako završiš. Na uličnoj utrci gurali smo do limita. Riskirao sam kao nikad dosad.

Prije nego je počeo dvoboj s Verstappenom, Leclerc je do vodstva stigao zahvaljujući Nicholasu Latifiju. Williamsov je vozač, naime, izlijetanjem u ogradu izazvao izlazak safety cara i posve ispremiješao redoslijed na vrhu.

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp

Tragičarom večeri postao je Sergio Pérez, koji je dan ranije osvojio prvi pole position u karijeri. Meksikanac je otišao u boks netom prije Latifijeve nesreće, dok je Leclerc to napravio "besplatno", pod sigurnosnim automobilom. Pérez je prvo skliznuo na treće mjesto, iza momčadskog kolege Verstappena, a onda je još morao predati poziciju i Carlosu Sainzu (odgurao ga dok je ovaj napuštao boks) te na kraju ostao bez postolja.

Peti je bio George Russell (Mercedes), a pet mjesta iza ostao je njegov momčadski kolega Lewis Hamilton. Britanac je sa 14. startne pozicije dograbio jedan bod, što je za njegove standarde otužno.

Utješna nagrada za dvoboj dana ide u ruke Alpineu, čiji su vozači dobrih desetak krugova imali privatni dvoboj. Ocon je na kraju jedini došao do cilja, a Alonso odustao zbog problema s upravljačem, zbog čega se šef Otmar Szafnauer mogao samo hvatati za glavu.

U gotovo istom trenutku, 13 krugova prije kraja, simultano su odustali Bottas (Alfa Romeo) i Ricciardo (McLaren). Obojicu je motor izdao prije nego su stigli doći do boksa, pa smo gledali scene guranja bolida i izvlačenja kroz ogradu.

REZULTATI:

1. Max Verstappen (Niz/Red Bull) 1:24:19.293

2. Charles Leclerc (Mon/Ferrari) 0.549

3. Carlos Sainz (Špa/Ferrari) 8.097

4. Sergio Perez (Mek/Red Bull) 10.800

5. George Russell (VB/Mercedes) 32.732

6. Esteban Ocon (Fra/Alpine-Renault) 56.017

REDOSLIJED U SP:

VOZAČI:

1. Charles Leclerc (Mon/Ferrari) 45

2. Carlos Sainz (Špa/Ferrari) 33

3. Max Verstappen (Niz/Red Bull) 25

4. George Russell (VB/Mercedes) 22

5. Lewis Hamilton (VB/Mercedes) 16

6. Esteban Ocon (Fra/Alpine-Renault) 14

KONSTRUKTORI:

1. Ferrari 78

2. Mercedes 38

3. Red Bull 37

4. Alpine-Renault 16

5. Haas-Ferrari 12

6. Alfa Romeo-Ferrari 9

Linker
06. svibanj 2024 14:50