Max Verstappen (Red Bull) i Lando Norris (McLaren)

 MARK SUTTON Getty Images Via Afp
SUDAČKA KONTROVERZA

Savršen dan za Ferrari u Americi, Verstappen dobio dramatičnu bitku protiv Norrisa

Lando Norris nije iskoristio svoju početnu startnu poziciju te je odmah na početku skliznuo u poretku
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 20. listopad 2024. 23:06

Max Verstappen okrenuo je trend iz posljednja četiri mjeseca, odnosno nakon što je u tom razdoblju konstantno gubio prednost u odnosu na Landa Norrisa, sada je napokon dočekao utrku u kojoj je ponovo svoju bodovnu zalihu povećao.

Nizozemac je osvojio "samo" treće mjesto na nedjeljnoj utrci u američkom Austinu, ali ono što je u ovom trenutku najvažnije za njega završio ju je ispred Engleza u McLarenu. Doduše, ciljem je Norris prošao prije njega, jer prestigao ga je četiri kruga prije linije poslije velike i dugotrajne izravne borbe, ali suci su presudili kako je Lando to učinio na nedopušten način, odnosno izvan granica staze, pa je dobio pet sekundi kazne. To je bilo dovoljno da u konačnom poretku padne opet iza Maxa...

Trostruki F1 prvak tako je svoju prednost u borbi za titulu prvaka povećao za pet bodova, budući da je dan ranije uspio pobijediti u sprint utrci, u kojoj je Norris bio treći, pa tako pet utrka prije kraja sezone Nizozemac ima 57 bodova više.

Hoće li se sudačka odluka da kazne Norrisa pokazati možda i kao presudna u konačnici, ostaje za vidjeti, ali s utrkom u Teksasu i, čini se, "oživljenim" Red Bullom, vaga snažnije naginje na Nizozemčevu stranu.

Inače, Norris je u subotu izborio "pole position", ali u prvom zavoju je tu prednost izgubio, štoviše pao je odmah na četvrto mjesto. Verstappen je pri tome vidljivo imao isključivo namjeru samo doći ispred Norrisa, pa dok se s njim hrvao u prvom zavoju, na čelo kolone zasjeo je Charles Leclerc, a između drugoplasiranog Maxa i četvrtog Norrisa ugurao se i drugi ferrarijevac, Carlos Sainz.

Leclerc vodstvo nije ispuštao sve do cilja, a Sainz se kroz boks, odnosno promjene guma probio na drugo mjesto. Ostavio je tako Maxa i Landa u borbi prsa o prsa u kojoj je Englez posljednjih 10-ak krugova bio na repu Nizozemcu, ali ovaj je pametno birao obrambene putanje. No, dočekao je ipak Norris svoju šansu, no Max je u svom klasičnom stilu bio maksimalno nepopustljiv, pa je osim sebe izgurao i Norrisa izvan staze. Obojica su odmah preko radio-veze iznijela svoja mišljenja o situaciji, jasno posve suprotna, okrivljujući drugoga, ali suci su ovaj put zaključili da je Lando u krivu...

U svemu tome skoro pa u sjeni ostao je Leclerc, koji je upisao treću pobjedu sezone (Monaco, Monza), a Sainzovo drugo mjesto osiguralo je "dvostruku pobjedu" Ferrarija na tlu SAD-a nakon punih 18 godina.

- Start utrke i prvai zavoju bili su ključni. Znao sam da će tamo biti tijesno, ali u subotu sam u sprintu bio žrtva jer sam završio na krivom mjestu u krivo vrijeme. Sad sam se pobrinuo da bude obrnuto - rekao je Leclerc.

Sezona se nastavlja sljedećeg vikenda utrkom u Meksiku...

REZULTATI: 1. Leclerc (Ferrari) 1;35:09.8, 2. Sainz (Ferrari) +8.581, 3. Verstappen (Red Bull) +19.412, 4. Norris (McLaren) +20.354, 5. Piastri (McLaren) +21.921, 6. Russell (Mercedes) +56.296...

POREDAK U SP: Verstappen 354 boda, Norri 297, Leclerc 275, Piastri 247, Sainz 215, Hamilton 177..

Linker
20. listopad 2024 23:28