Max Verstappen

 WILLIAM WEST Afp
PRVAK U PROBLEMIMA

Šef Red Bulla nije skrivao frustracije, Leclerc se već udaljava od Verstappena: ‘Ovo je neprihvatljivo‘

‘Radije bih da popravljamo brzi bolid, nego da složimo nešto što će biti pouzdano i sporo‘
Piše: Vladimir Zrinjski/JLObjavljeno: 10. travanj 2022. 14:05

Paralelni slalom Ferrarija i Red Bulla u Svjetskom prvenstvu Formule 1 stigao je do prve prijelomnice. Nakon samo tri utrke, Max Verstappen već se udaljava u retrovizoru Charlesa Leclerca, koji je dominantnom pobjedom na Velikoj nagradi Australije podebljao prednost na 46 bodova.

Utrka u Melbourneu donijela je i jednoj i drugoj momčadi postolje (Leclerc, Pérez) i odustajanje (Sainz, Verstappen), ali idući okršaj u Imoli čekaju u dijametralno suprotnom raspoloženju. I dok je Carlos Sainz izletio već u prvom krugu zbog vlastite pogreške, Verstappenu se 20 krugova prije kraja, u trenutku dok je bio drugi, doslovno počelo dimiti iz bolida. "Osjećam smrad neke čudne tekućine", javio je putem radija pa se parkirao uz ogradu i signalizirao vatrogascima gdje treba gasiti.

image

Max Verstappen

WILLIAM WEST Afp

Red Bullu je to treće odustajanje sezone - u Bahreinu je na oba bolida otkazao sustav za gorivo - pa nije čudo da Christian Horner nakon utrke imao smrknuto lice.

- Vrlo frustrirajuće i neprihvatljivo - bila je njegova prva reakcija.

Pérezovo drugo mjesto nije ga utješilo, tim više što su se oba vozača nakon utrke žalila da je Ferrari bio na "drugoj razini" i da su u ovom trenutku "jednostavno prebrzi".

- Radije bih da popravljamo brzi bolid, nego da složimo nešto što će biti pouzdano i sporo. Moramo shvatiti što se dogodilo i što prije se baciti na posao - dodao je Horner.

image

Christian Horner i Max Verstappen

ANDREJ ISAKOVIC Afp

Dok jednima ne smrkne, drugima ne svane: nevolje Red Bulla je, kao i na prvoj utrci sezone, objeručke dočekao Mercedes. Neobično zvuči podatak da je Leclercov prvi pratitelj u SP-u sada George Russell; Britanac je nakon četvrtog i petog mjesta dočekao i svoje prvo postolje u novoj momčadi. Lewis Hamilton bio je četvrti, a iza njih su se smjestili McLarenovi Norris i Ricciardo.

Kad je riječ o Leclercu, 24-godišnji Monegašanin iz utrke u utrku učvršćuje kandidaturu za titulu. Osim što je u subotu ostvario najuvjerljiviji pole position dosad, tijekom utrke se lakoćom branio od Verstappenovih pokušaja i izgledao kao da vozi vlastitu utrku u simulatoru. Bizarno je zbog toga zvučala izjava da je u njihovim projekcijama "Ferrari bio sporiji od Red Bulla".

- Možda bismo trebali još jednom provjeriti te projekcije. Bili smo brži nego što smo mislili. Prednost u SP-u je luda, ali odmah ću je izbaciti iz glave jer ne želim da mi se promijeni pristup utrkama - poručio je Leclerc.

Linker
18. svibanj 2024 16:45