NATALIA KOLESNIKOVA Afp
SJAJNA UTRKA

Sergio Perez opet slavi u Azerbajdžanu, iza sebe je ostavio Verstappena i Leclerca

Red Bull nastavlja dominaciju, a Meksikanac je stigao do šeste pobjede u karijeri
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 30. travanj 2023. 15:08

Sergio Perez prvi je vozač koji je dva puta pobijedio na utrci Formule 1 u Azerbajdžanu. U prethodnih šest izdanja utrke na gradskoj stazi u Bakuu bilo je šest različitih pobjednika, ali Meksikanac je uspio postati prvi čije se ime drugi put utisnulo na listu pobjednika.

- Zapravo sam već dva i pol puta pobijedio - našalio se dobro raspoloženi Red Bullov vozač aludirajući na činjenicu da je pobijedio i u sprint utrci održanoj u subotu.

image
NATALIA KOLESNIKOVA Afp

Perez je maksimalno iskoristio jedini veći incident u 90-minutnoj utrci, odnosno izlazak sigurnosnog automobila (zbog nesreće Nycka de Vriesa) otvorio mu je mogućnost da kroz boksove i promjenu guma preskoči svog momčadskog kolegu Maxa Verstappena.

Obojica su, pak, na stazi već u početnoj fazi prestigli Charlesa Leclerca, koji je imao "pole position" jer je odradio savršen kvalifikacijski krug, ali koji je jako dobro znao da se na duge staze, odnosno u režimu utrke ne može mjeriti sa snagom Red Bulla.

Max je išao na zamjenu prije De Vrieseovog udaranja u zid, a Perez taman kada se nesreća dogodila i to mu je omogućilo da se na stazu vrati ispred Nizozemca. Uspio je to opet i Leclerc, ali aktualni prvak još je jednom prestigao Ferrarijeva vozača, pa je ostalo na Red Bullovom dvojcu da u međusobnom okršaju razriješe pitanje pobjednika.

- Max je izgledao dobro, ali uspio sam držati kontakt, a time i pritisak na njega. No, sigurnosni automobil onda je promijenio stvari, donio je novu utrku, ovoga puta meni u korist - komentirao je Meksikanac.

Nastavila se borba i poslije toga, nije se Nizozemac mirio s drugim mjestom, pogotovo ne iza momčadskog kolege, ali nije ga mogao uloviti. I to je nešto što se ne viđa često. Perez je pobijedio Verstappena u potpuno ravnopravnoj borbi, pod jednakim uvjetima za obojicu i to je svakako nešto novo. I što bi moglo unijeti malo začina u ionako već papreni odnos Nizozemca i Meksikanca.

- Bilo je jako blizu, pritiskali smo obojica do maksimuma. Toliko da smo okrznuli zid i on i ja. Ali, srećom, sve je ostalo pod kontrolom. Jedan od dodira bio je nešto jači i dobro da nije bilo štete - rekao je Perez, koji je sada s osam bodova iz sprinta i 25 iz glavne utrke smanjio bodovni zaostatak za Verstappenom na samo šest bodova.

- Dogodio mi se taj peh sa sigurnsnim automobilom, ali pokušavao sam biti što bliže Perezu, ostati iza njega u DRS zoni, ali to me koštalo potrošnje guma pa sam morao odustati od napada. Posljednjih deset krugova opet je bilo dobro, proradile su opet gume, no bilo je ipak prekasno - rekao je Verstappen nakon ovoga što će on svakako smatrati porazom.

- I ja sam nekoliko puta dodirnuo zid, jer sam pritiskao koliko sam god mogao, ali to je dio utrkivanja na gradskoj stazi. Sezona je dugačka, vidjet ćemo kako će se razvijati, ali u svakoj utrci naučimo nešto. Vjerujem da će već na sljedećoj utrci u Miamiju biti drukčije - rekao je Verstappen.

image
GIUSEPPE CACACE Afp

Charles Leclerc bio je najbrži na objema kvalifikacijama, pa ostao bez pobjede u Bakuu, ali je barem dohvatio postolje. U sprintu je bio drugi, u glavnoj utrci treći. Protiv Red Bullovih se bolida nije mogao boriti, no uspio se othrvati Fernandu Alonsu, koji je dosad bio "pretplaćen" na treće mjesta završivši tamo sve tri prethodne utrke u 2023.

- Znao sam njegove namjere, znao sam da će čekati do pred kraj utrke i napasti, pa sam zato radio isto što i on te čuvao gume za završnicu utrke - opisao je Leclerc koji je napokon ostvario rezultat vrijedan spomena u ovoj sezoni.

Dosad je, naime, u tri utrke imao dva odustajanja i sedmo mjesto.

Lewis Hamilton imao je, kao i Verstappen, peh s tajmingom odlaska u boks i izlaskom sigurnosnog automobila. Ispao je zbog toga u jednom trenutku i iz Top 10, ali uspio se odličnom vožnjom vratiti na šesto mjesto, a ponestalo mu je krugova da dohvati i Carlosa Sainza na petoj poziciji.

George Russell u drugom je Mercedesu, pak, zeznuo oba Red Bulla, koji su u posljednjem krugu ganjali najbrži krug utrke. No, u boksu Mercedesa pametno su razmišljali te pozvali Russella na promjenu guma u pretposljednjem krugu i tako mu dali najbolju šansu za jedan dodatni bod. Englez je posao obavio uspješno.

Linker
03. svibanj 2024 12:35