JOE KLAMAR Afp
IZAŠAO KALENDAR

Sve se sprema za novu sezonu letećeg cirkusa: Slijedi rekordan broj utrka, pogledajte gdje će se sve održavati

Povratak natjecanja u Šangaju znači da će sezona 2024. imati rekordne 24 utrke
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 05. srpanj 2023. 16:20

Sezona Formule 1 2024. početi s dvije subotnje Velike nagrade - u Bahreinu i Saudijskoj Arabiji.

Bahrein će ugostiti prvu utrku sezone u subotu 2. ožujka, a utrka na ulicama Jeddaha odvozit će se tjedan dana kasnije. Dva Grand Prixa pomaknuta su 24 sata unaprijed zbog muslimanskog svetog razdoblja Ramazana, koje počinje u nedjelju, 10. ožujka 2024. godine.

Time je podnesen zahtjev da se VN Saudijske Arabije pomakne na subotu, a kako sezona počinje s uzastopnim vikendima utrka, VN Bahreina je također pomaknuta naprijed zbog logistike.

Predsezonsko testiranje održat će se tijekom tri dana u Bahreinu od 21. do 23. veljače, tjedan prije otvaranja sezone, podložno odobrenju Komisije F1.

Australski Albert Park ponovno će biti domaćin trećeg kola sezone u nedjelju 24. ožujka prije nego što se VN Japana pomakne s tradicionalnog rujanskog termina na četvrto kolo. 7. travnja.

VN Kine održat će se prvi put od 2019., i to 21. travnja u petom kolu sezone. Povratak natjecanja u Šangaju znači da će sezona 2024. imati rekordne 24 utrke.

Velika nagrada Velike Britanije održat će se u Silverstoneu 7. srpnja - kao posljednja etapa ‘triple header‘ utrke koja počinje VN Španjolske 23. lipnja i Austrije 30. lipnja.

Utrka u Belgiji još jednom zaokružuje prvu polovicu sezone 28. srpnja, prije nego što se F1 vrati s ljetne pauze na VN Nizozemske, 25. kolovoza.

Nakon pomicanja Japana na početak sezone, VN Azerbajdžana se pomiče u drugu polovicu i održat će se 15. rujna prije nego što se noćna VN Singapura vozi tjedan dana kasnije, 22. rujna.

Zatim će uslijediti pauza od četiri tjedna prije nego što sezona završi s dva ‘triple headera‘.

Prva VN SAD-a u Austinu održat će se 20. listopada, VN Meksika 27. listopada i VN Brazila 3. studenog.

Nakon trotjedne pauze, VN Las Vegasa - koja se ponovno održava u subotu navečer kao inauguracijski događaj 2023. - održat će se 23. studenog prije nego što Katar bude domaćin pretposljednje utrke sezone 1. prosinca.

Abu Dhabi će biti domaćin svoje tradicionalne završnice sezone 8. prosinca.

Linker
25. srpanj 2024 17:17