Gradsko trkalište u Džedi čeka vozače Formule 1, organizatori tvrde da nema razloga za zabrinutost

 FLORENT GOODEN Dppi Via Afp
UPALJEN ALARM

Teroristi napali mjesto održavanja sljedeće utrke Formule 1! Oborena jedna raketa i 9 eksplozivnih dronova

Na grad Džedu ispaljene su rakete i eksplozivni dronovi, no organizatori tvrde da nema razloga zabrinutost
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 23. ožujak 2022. 07:41

U nedjelju je saudijska protuzračna obrana presrela “neprijateljske letjelice” usmjerene na grad Džedu, koji će inače od petka do nedjelje biti domaćin druge ovosezonske utrke Formule 1.

Organizatori VN Saudijske Arabije nisu izrazili ozbiljnu zabrinutost u vezi s napadom na civilne objekte u zemlji, koje je tijekom noći izvela jemenska skupina Huti. Meta terorista bila je industrijska infrastruktura, uključujući i onu koja se nalazi u gradu Džedi, kompanije Aramco, a koja je inače glavni sponzor Formule 1. Saudijska protuzračna obrana oborila je jednu raketu i devet eksplozivnih dronova. No, nije se bilo moguće potpuno obraniti. Ljudskih žrtava nema, ali ima značajnih razaranja zgrada i automobila.

image

Arhiva

- Afp

Medijski atraktivno

Rafinerija nafte u zapadnom gradu Yanbu el-Bahr najteže je pogođena i bila je prisiljena privremeno smanjiti proizvodnju. Također, meta napada bio je terminal za distribuciju naftnih derivata u pograničnom gradu Jizan, benzinska postaja u gradu Khamis Mushait, te elektrana u Džahran al-Janubu. Čelni ljudi Formule 1 rekli su povodom ovih uznemirujućih vijesti da “jako pomno prate situaciju”.

Čudno, doduše, izgleda staloženost organizatora, budući da je prije samo godinu dana utrka Formule E u Rijadu, na kojoj je sudjelovao prijestolonasljednik princ Mohammed bin Salman, bila meta pobunjenika. Uoči utrke nad gradom je oborena raketa te pet dronova. Žrtava nije bilo, ali je sama činjenica granatiranja međunarodnih natjecanja iznimno alarmantna. Jasno je da teroristima treba maksimalan medijski učinak. I s ove točke gledišta, auto utrke su, nažalost, vrlo zgodan cilj.

image
FLORENT GOODEN Dppi Via Afp

Nema brige

Velika nagrada Saudijske Arabije održat će se tek drugi put u povijesti. Još u fazi sklapanja ugovora, čelnici Formule 1 su više puta ukazivali na moguću toksičnost ovog odnosa, između ostalog i zbog problema s pravima žena u Arabiji, kao i zbog građanskog rata u Jemenu, u kojem Saudijska Arabija sudjeluje u međunarodnoj koaliciji od 2015. godine. Protiv saudijske vojske ratuju pobunjeni Huti, koji se ne skrivaju na teritoriju Jemena, već pokušavaju pokrenuti protunapade na civilne ciljeve u neprijateljskom kraljevstvu.

Dosadašnji napadi nisu baš bili profesionalni i učinkoviti, ali se javljaju prilično redovito. Sad su napali po drugi put tijekom ožujka. Saudijska Arabija te napade naziva “djelima sabotaže i terorizma” i “kukavičkim napadima”. Napad na tvornicu u gradu Abqaiq imao je najteže posljedice, što je dovelo do značajnih problema na svjetskom tržištu nafte.

Huti se ipak trude raditi akcije koje neće dovesti do velikih ljudskih žrtava, ali to ne znači da je nadolazeći Grand Prix na gradskoj stazi u Džedi potpuno siguran. Kako god, organizatori tvrde da razloga za brigu nema. Zasad...

Linker
28. travanj 2024 19:45