Adrian Newey

 ERWIN SCHERIAU Afp
NAJVEĆI MOZAK FORMULE 1

U Formuli 1 svi bi ga htjeli više od bilo kojeg vozača, a sad je zbog skandala donio radikalnu odluku

Adrian Newey dizajnerski je guru koji je kroz uspješnu karijeru potpisao čak 25 titula F1 prvaka
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 02. svibanj 2024. 11:45

Adrian Newey, po mnogima najbolji inženjer koji je radio u Formuli 1, napustit će momčad Red Bulla u prvoj polovici sljedeće sezone. Želja je to iskusnog 65-godišnjeg stručnjaka koji je bio u austrijskoj momčadi otkako se ona priključila F1 svijetu 2006. godine i koji je bio jedan od najzaslužnijih za osvajanje dosadašnjih sedam naslova prvaka.

Naime, on je bio dizajner bolida kojima je Sebastian Vettel osvojio četiri titule u nizu (2010. - 2013.), kao i tvorac aktualnih modela Red Bulla kojima Max Verstappen dominira posljednjih sezona, odnosno na putu je da i on osvoji četvrtu uzastopnu titulu. Bolid koji je kreirao Newey prošle je godine ostvario najdominantniju sezonu u F1 povijesti, s 21 pobjedom u 22 utrke. Neweyeve su zasluge za titulu u najmanju ruku jednake kao Verstappenove.

Između dvije vatre

- Gotovo dva desetljeća bila mi je čast biti jedan od glavnih sudionika u izrastanju Red Bulla od potpunih početnika do višestrukih prvaka. Kako god, smatram da je sada pravi trenutak za prebaciti palicu nekim drugim ljudima te osobno potražiti neke nove izazove - poručio je Englez u izjavi.

image
PEDRO PARDO Afp

Prije nekoliko se dana pojavila vijest kako Newey želi napustiti Red Bull, a sve zbog skandala s početka godine vezanog oko šefa momčadi Christiana Hornera, odnosno njegovog navodnog seksualnog uznemiravanja te nedoličnog ponašanja spram jedne od zaposlenica momčadi.

Iako je Horner u internoj istrazi momčadi oslobođen optužbi, cijeli je taj slučaj jako uzdrmao momčad i na površinu izbacio prljavo rublje Red Bulla. Afera je razotkrila klanove unutar momčadi i dvorske igre u borbi za prevlast. S jedne strane su se našli Horner i tajlandski vlasnik kompletne Red Bull kompanije, a s druge strane austrijska baza Red Bulla i Helmut Marko, druga ključna figura F1 momčadi Red Bulla, te Max Verstappen, uz svesrdnu podršku oca Josa.

Newey je u tom ratu nekako ostao između dvije vatre, ali očito mu je sve što se događalo: optužbe, prijetnje, uvrede, podmetanja... toliko zatrovalo sredinu u kojoj je uspješno radio gotovo 20 godina, da je odlučio sve napustiti. Doduše, postojale su i priče kako je Horner još prošle godine u nekim svojim medijskim istupima latentno pokušavao umanjiti Neweyeve zasluge te ih prebaciti na neke druge ljude unutar tima, pa je očito i to malo zasmetalo glavnom dizajneru i kumovalo u traženju rastanka.

Postoji nepogrešiva i dosljedna paradigma da je Adrian Newey tvorac pobjedničkih bolida te zato i nosi epitet genijalca, odnosno “najvećeg mozga Formule 1”

Jasno, ovom je prilikom Horner biranim riječima govorio o Neweyu.

- Njegova izvanserijska sposobnost da vidi stvari na drugačiji način, njegov talent da se prilagodi novim pravilima i pronalazi najvažnija područja na koje se treba fokusirati te ogromna želja za pobjedom pomogli su Red Bullu da postane veća sila nego što je to čak i pokojni osnivač Dietrich Mateschitz mogao zamisliti - rekao je Horner o svom uskoro bivšem suradniku.

Prije Red Bulla je Newey radio i u Williamsu početkom, odnosno u McLarenu krajem 1990-ih, a obje su momčadi u to doba imale najbolje bolida na F1 trkalištima. Štoviše, u njegovim su bolidima titule osvajali i Nigel Mansell (Williams, 1992), Alain Prost (Williams, 1993), Damon Hill (Williams, 1996), Jacques Villeneuve (Williams, 1997) te Mika Häkkinen (McLaren, 1998. i 1999). Ukupno je, dakle, njegov autorski potpis na čak 25 titula prvaka, što vozačkih, što konstruktorskih.

image
JOE KLAMAR Afp

Postoji, prema tome, nepogrešiva i dosljedna paradigma da je Adrian Newey tvorac pobjedničkih bolida te zato i nosi epitet genijalca, odnosno “najvećeg mozga Formule 1”. Upravo će stoga ovaj odlazak iz Red Bulla sasvim sigurno uzrokovati tektonske poremećaje u F1 svijetu, odnosno mogući Neweyev transfer u neku drugu momčad može se smatrati većim nego li bilo kojeg vozača.

Jer vozač, koliko god briljantan bio, ne mora nužno donijeti titulu, “lumen” poput Neweya to dokazano može.

Male šanse za Alonsa

Ferrari je u tome najveći favorit da dovede Neweya. Talijanska Gazzetta dello Sport već je izvijestila kako se u Londonu već dogodio sastanak šefa Ferrarijeve momčadi, Freda Vasseura, i Neweya oko potencijalne suradnje. K tome, već je i Newey prije govorio da su ranijih godina on i Ferrari najmanje dva puta bili u ozbiljnijim pregovorima, ali da je izostao konačni dogovor. Jednako tako, Newey je izrazio želju da bi volio surađivati s Lewisom Hamiltonom (koji dolazi u Ferrari od sljedeće godine) i(li) Fernandom Alonsom. Zato je i Aston Martin u igri, ali se smatra da ipak imaju male šanse da privole Neweya na dolazak.

U koju god momčad dođe, Newey će biti itekako vrijedan faktor, pogotovo što od 2026. na snagu stupaju nova pravila i tu će Newey opet imati veliki utjecaj na koncept bolida, odnosno opet će to biti prilika da iskaže svoju genijalnost.

Inače, Newey je imao ugovor s Red Bullom do kraja 2025., uz klauzulu da poslije toga ne smije raditi ni za koju drugu momčad još godinu dana, dakle do 2027. Ipak, u pregovorima o razlazu, Englez je uz pomoć svog dobrog prijatelja, a nekad vlasnika F1 momčadi, Eddieja Jordana, uspio isposlovati za njega puno povoljniji raskid s Red Bullom.

Recipročno, loša je to vijest za Red Bull, jer u sezonama koje dolaze mogle bi se najviše osjetiti posljedice Neweyeva odlaska.

Iako je Senna poginuo u ‘njegovom‘ bolidu, nije krivac za Brazilčevu smrt

Neweyev odlazak iz Red Bulla pomalo je nespretno objavljen taman na dan obljetnice smrti Ayrtona Senna, s kojom je inače povezan i sâm Newey.

Naime, on je bio dizajner Williamsova bolida u kojem je stradao legendarni Brazilac u Imoli 1994. Štoviše, u istrazi oko te tragedije, Newey i još jedan tadašnji visoki dužnosnik Williamsa, Patrick Head, bili su na suđenju radi ubojstva iz nemara, jer je Sennina nesreća uzrkovana puknućem cijevi upravljača. Obojica su, međutim, oslobođeni su optužbi.

Newey je više puta u intervjuima isticao kako mu činjenica da je Senna poginuo upravo u “njegovom” bolidu, predstavlja veliko breme, bez obzira što on nije skrivio njegovu pogibiju. (ij)

Linker
03. svibanj 2024 12:57