ROBERT MICHAEL Afp
OPROŠTAJ OD MILIJARDERA

Velika žalost i tuga u Formuli 1! Verstappen: ‘To što je učinio za mene i moju karijeru doista je nešto veliko‘

‘Duboko smo ožalošćeni. Otišao je čovjek koji je volio naš sport i izazove, stoji u priopćenju Ferrarija
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 23. listopad 2022. 07:30

Nakon što je objavljena smrt osnivača Red Bull Racinga Dietricha Mateschitza, stižu i brojne reakcije iz Formule 1 - u kojoj je ipak ostavio najdublji trag u svijetu sportu.

Austrijski multimilijarder imao je dubok utjecaj na Formulu 1, stvorivši dvije momčadi u Red Bull Racingu i Toro Rossu, potonju sada poznatu kao AlphaTauri, s mnoštvom vozača koji su ostavili svoj trag s tim momčadima u Formuli 1. Isto vrijedi i za vrijeme kada je Mateschitz bio suvlasnik Saubera.

Direktor Red Bulla, Christian Horner, koji je na toj dužnosti otkako je tim osnovan 2005., pozdravio je Mateschitza kao "kičmu" svega što Red Bull radi, kada je razgovarao sa Sky Sports F1 nedugo nakon što je vijest izašla u javnost.

"S velikom tugom smo doznali da je preminuo jedan od najvećih i najvizionarskijih poduzetnika na svijetu," rekao je Wolff o svom kolegi Austrijancu Mateschitzu. "Ono što je Dietrich Mateschitz učinio za Formulu 1 je bez presedana - i šaljemo našu najdublju sućut njegovoj obitelji i prijateljima."

image
ERWIN SCHERIAU Afp

Alfa Romeo, kojim upravlja Mateschitzov bivši tim Sauber, rekao je: "Alfa Romeo F1 Team ORLEN je tužan zbog vijesti o smrti Dietricha Mateschitza. Naše misli i sućut su u ovom trenutku s Dietrichovom obitelji i prijateljima, kao i sa svima u Red Bull Racingu i Scuderiji AlphaTauri."

I Ferrari je odao počast Mateschitzu.

"Duboko smo ožalošćeni kad čujemo da je Dietrich Mateschitz preminuo. Čovjek koji je volio naš sport i izazove", stoji u njihovom priopćenju.

"U ime svih u Ferrariju, izražavamo sućut njegovoj obitelji i našim prijateljima u Red Bullu i AlphaTauri. Naše su misli sa svima njima."

Red Bullov dvostruki svjetski prvak Max Verstappen govorio je o utjecaju koji je Mateschitz imao ne samo na njegovu trkaću karijeru, već i na njegov život općenito.

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp

"Smatram da je stvarno nevjerojatno što je napravio", rekao je Verstappen za Sky Sports F1. "Biti tako veliki obožavatelj utrka i stvarno željeti da tvoj brend uspije i ono što su već radili u prošlosti i ono što rade sada, i vidjeti koliko je on također uživao u tome je jednostavno nevjerojatno. I srećom, prije nekoliko tjedana sam mogao provesti malo vremena s njim, što je sada još posebnije. Bio je super sladak i super brižan pa je to veliki gubitak za sve nas. I za mene osobno je to golemi gubitak, bez njega ne bih danas bio ovdje, ono što je učinio za mene u Formuli 1, ali i za cijeli moj život je ogromno, tako da mu ne mogu dovoljno zahvaliti na tome i zato je ovo vrlo težak dan za mene."

Daniel Ricciardo, koji je napredovao u Formuli 1 s Toro Rossom, a potom i Red Bullom, rekao je da je jedan od mnogih koji Mateschitzu duguju zahvalnost.

"Ja sam jedan od tisuća Red Bullovih sportaša koji mu mogu zahvaliti za mnogo toga," rekao je Ricciardo nakon kvalifikacija. "Čak smo i nakon 2018. ostali u kontaktu, nije volio biti u centru pažnje, ali kad bih čuo da je na stazi, pokušao bih ga otići vidjeti."

Aston Martin je dodao: "Naša sućut ide cijeloj obitelji Red Bulla i, naravno, prijateljima i obitelji Dietricha Mateschitza nakon tužne vijesti o njegovoj današnjoj smrti. Veliki čovjek čiji se utjecaj na naš sport ne može precijeniti. Počivaj u miru."

Linker
02. svibanj 2024 12:58