Max Verstappen

 MARK THOMPSON Afp
FORMULA 1

Verstappen izveo najbolji start sezone i odnio užarenu premijeru u Miamiju, Ferrariju drugo i treće mjesto

‘Nevjerojatna nedjelja za nas. Teška utrka, ali jako dobra za nas. Napravili smo izvanredan posao‘
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 08. svibanj 2022. 23:37

Klatno u Svjetskom prvenstvu Formule 1 sve više se naginje prema Maxu Verstappenu. U premijernoj Velikoj nagradi Miamija, aktualni svjetski prvak pospremio je u džep oba Ferrarija i prvi projurio ciljnom ravninom u sjeni velebnog Hard Rock stadiona. Drugoplasirani Charles Leclerc zadržao je vodstvo u ukupnom redoslijedu, ali uoči povratka u Europu (Barcelona za dva tjedna), Ferrari kao da lagano gubi moć s početka sezone.

"Dobro bi mi došlo piće", dao je nalog Verstappen svojoj ekipi nakon iscrpljujuće bitke na floridskih +35, koju je obilježio sudar Gaslyja i Norrisa u 41. krugu. Maxov je ulazak u utrku bio najbolji start uopće u ovoj sezoni, a kasnije je izgledao nedodirljivo.

- Nevjerojatna nedjelja za nas. Teška utrka, ali jako dobra za nas. Napravili smo izvanredan posao - poručio je Nizozemac.

Na startu je s vanjske strane napao Carlosa Sainza, pa uhvatio idealnu unutarnju liniju za sljedeći zavoj i odmah "podijelio" crvene bolide. Potjernica za Leclercom bila je ispisana i već osam krugova kasnije, u boksu Red Bulla stiskali su šake. Na startno-ciljnoj ravnini Verstappen se zalijepio za Ferrari i uz pomoć DRS-a rutinski preuzeo vodstvo. Leclerc se nije ni pokušao obraniti.

image

Max Verstappen i Charles Leclerc

MARK THOMPSON Afp

I dok je Max odmah počeo graditi prednost u drugom i trećem sektoru staze, čiji su ravni dijelovi više odgovarali Red Bullu, Leclerc se žalio da je bolid "jako težak za voziti". Do 25. kruga razlika među njima već je bila pet sekundi pa su u Ferrariju prvi povukli potez. Leclerc je otišao po tvrde gume, što je dva kruga kasnije napravio i Verstappen.

Trenutačno najveći rivali u Svjetskom prvenstvu nastavili su si nakon toga međusobno preotimati najbrže krugove, ali razlika se nije smanjivala. Sve dok u 41. krugu Lando Norris nije izazvao kaos. Pri pokušaju pretjecanja zakačio je Pierrea Gaslyja, koji je u zavoju prije izašao sa staze, ali pri povratku zaboravio pogledati u retrovizor.

Odjednom se kraj Alpha Taurija narančasti McLaren vrtio kao na ringišpilu, a s druge strane uz ogradu se kotrljao kotač. Norris je iz bolida izašao neokrznut, no razočarenje nije moglo biti veće, pogotovo nakon što je na posljednjoj utrci u Imoli stajao na postolju.

image
MARK THOMPSON Afp

Po dobrom starom običaju, sudar je potpuno oživio utrku. Safety car koji se povukao deset krugova prije kraja ponudio je Leclercu šansu da vrati izgubljeno. Verstappen je u jednom trenutku osjetio i njegov dah za vratom, a onda iz bolida izvukao još nekoliko ekstra desetinki i uz najbrži krug odjurio prema pobjedi. Prije toga je u napad krenuo njegov momčadski kolega Sergio Pérez, koji se sa Sainzom borio za postolje. Meksikanac je, međutim, krivo procijenio manevarski prostor, prekasno zakočio i izgubio dvoboj.

image

Max Verstappen

JARED C. TILTON Afp

Utrka u Miamiju potvrdila je i da je Mercedes ulovio uzlazni trend. Premda je jedini startao na tvrdim gumama i izgubio poziciju na startu (s 14. na 15.), George Russell pokazao je da razmišlja dugoročno. Petim mjestom ostao je jedini vozač koji je svaku utrku ove sezone završio u Top 5, a tik pred kraj dobio je i slatki dvoboj protiv momčadskog kolege. Za Lewisa Hamiltona, koji je također loše startao, šesto mjesto bilo je najbolje što se moglo izvući.

image

Max Verstappen

MARK THOMPSON Afp


VN Miamija, rezultati: 1. Max Verstappen (Niz/Red Bull) 1:34:24.258*, 2. Charles Leclerc (Mon/Ferrari) +3.8, 3. Carlos Sainz (Špa/Ferrari) +8.2, 4. Sergio Pérez (Mek/Red Bull) +10.6, 5. George Russell (VBR/Mercedes) +18.6…

Odustali: Zhou (7. krug), Norris (41. krug), Gasly (45. krug), Vettel (54. krug), Magnussen (56. krug)

*najbrži krug

Redoslijed u SP-u (5/23 utrke): 1. Leclerc (Ferrari) 104, 2. Verstappen (Red Bull) 85, 3. Pérez (Red Bull+) 66, 4. Russell (Mercedes) 59, 5. Sainz (Ferrari) 53…

Konstruktori: 1. Ferrari 157, 2. Red Bull 151, 3. Mercedes 95…

Sljedeća utrka: VN Španjolske (Barcelona, 22. svibnja)

Linker
26. travanj 2024 21:54