CHRIS GRAYTHEN Getty Images Via Afp
FORMULA 1

Verstappen kroz kišno-suhi labirint do nove pobjede, katastrofa Ferrarija: ‘Luda utrka, puno se toga događalo‘

Uzbudljiva utrka u Kanadi završila slavljem aktualnog prvaka, sljedeća je za dva tjedna u Španjolskoj
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 09. lipanj 2024. 22:23

Max Verstappen pobjednik je utrke Formule 1 u Kanadi, nakon vrlo sadržajnih 70 krugova na trkalištu Gilles Villeneuve u Montrealu.

Kiša je dirigirala devetom utrkom sezone i zbivanjima na stazi, dva je puta na stazu izlazio i sigurnosni automobil, a u tom kolopletu kišnih, suhih, pa opet kišnih i još jednom suhih uvjeta, najbolje se snašao Nizozemac u Red Bullu. Drugo je mjesto osvojio Lando Norris, ispred svog sunarodnjaka Georgea Russella u Mercedesu, koji je u samoj završnici prestigao momčadskog kolegu Lewisa Hamiltona za svoju prvu ovosezonsku poziciju na postolju.

image
MARK THOMPSON Getty Images Via Afp

Pljusak pred start utrke natjerao je na promjene strategija, ali relativno brzo se asfalt počeo sušiti pa se počela ocrtavati trkaća linija. Russell u Mercedesu, koji je u Kanadi "odjednom" proradio nakon vrlo skromne sezone, obranio je najbolju startnu poziciju, koju je inače osvojio iako je imao potpuno identično vrijeme kao Verstappen, no Englez je dobio prednost jer je vrijeme postavio ranije tijekom kvalifikacija.

Verstappen je na još uvijek mokroj stazi pratio Russella, no bez mogućnosti za pretjecanje, da bi sa sušenjem staze proradili McLareni. Norris je tako u 21. krugu preuzeo vodstvo pretjecanjem i Verstappena i Russella, ali onda je imao peh s izlaskom sigurnosnog automobila (zbog izlijetanja Sargeanta u Williamsu) pa nije stigao promijeniti gume kad i svi ostali. Verstappenu, koji je uspio u međuvremenu proći Russella, praktički je tako darovana prva pozicija bez borbe, a Norris je pao na treću.

image
MARK THOMPSON Getty Images Via Afp

Malo drame u nastavku utrke, s novim kišnim kapima, pa novim sigurnosnim automobilom (zbog izlijetanja Carlosa Sainza, pri čemu je "pokupio" i Alexa Albona) i nije previše poremetila trostrukog prvaka, koji je došao do pobjede, ali se morao malo pomučiti za nju. Pogotovo jer Red Bull više ne izgleda tako dominantno u odnosu na konkurenciju, a prije svega McLaren, dok se sada i Mercedes značajno "dignuo" s puno novih elemenata na bolidu (prednje krilo, podnica...). No, sa šestom pobjedom sezone, a 60. ukupno u karijeri, Max je još malo povećao prednost u ukupnom poretku.

- Luda utrka, puno se toga događalo i morali smo donositi prave odluke u pravo vrijeme. Imali smo sreće sa sigurnosnim automobilom, ali i poslije toga je bilo još puno posla s čuvanjem guma i držanjem tempa - rekao je Verstappen.

Kanadska se utrka pokazala katastrofalnom za Ferrari, jer obojica vozača, Charles Leclerc (pobjednik prethodne utrke u Monaku prije dva tjedna) i Carlos Sainz, nisu došli ni do cilja.

Sljedeća je utrka za dva tjedna u Španjolskoj.

image
SHAWN THEW Afp

REZULTATI:

1. Verstappen (Red Bull)

2. Norris (McLaren)

3. Russell (Mercedes)

4. Hamilton (Mercedes)

5. Piastri (McLaren)

6. Alonso (Aston Martin)

7. Stroll (Aston Martin)

8. Ricciardo (RB)

9. Gasly (Alpine)

10. Ocon (Alpine)...

POREDAK U SP:

1. Verstappen 194 boda

2. Leclerc 138

3. Norris 131

4. Sainz 108

5. Perez 107...

Linker
09. lipanj 2024 22:23