ANDREJ ISAKOVIC Afp
FORMULA 1

Verstappen oteo Alonsu ‘pole positon‘ u Monaku, Nizozemac poručio: ‘Rizik na ovoj stazi uvijek je velik‘

"Vozim kao životinja", rekao je Alonson svojim inženjerima preko radio-veze u jednom trenu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 27. svibanj 2023. 18:02

Max Verstappen osigurao je najbolju startnu poziciju za utrku u Monte Carlu i time se maksimalno približio mogućoj pobjedi na današnjoj utrci. Nizozemac u Red Bullu nije složio idealan krug po uskim ulicama Kneževine, dapače tek mu je posljednji sektor - ali koji je odradio fascinantno - donio mu je možda i presudnu prednost u borbi za pobjedu.

Na stazi podijeljenoj na tri mjerna sektora, Verstappen je nakon prva dva zaostajao dvije desetinke za Fernandom Alonsom, no onda je u posljednjem dijelu kruga sve to nadoknadio i bez obzira što je pri tome i dva puta okrznuo ogradu, oteo Španjolcu "pole position".

- Rizik je na ovoj stazi uvijek velik jer nema puno mjesta za grešku, ali jako sam sretan što sam uspio završiti krug - rekao je Verstappen, koji će prvi puta u karijeri biti na vrhu startnog poretka u Monaku.

S druge strane teorije rizika ovog je puta završio njegov momčadski kolega Sergio Perez. Lanjski pobjednik utrke već je početkom kvalifikacija izletio i snažno udario u ogradu te će danas (15.00) startati kao posljednji, a time praktički i s nula posto šanse da ponovi uspjeh prije 12 mjeseci.

Alonso je najavljivao da bi Monako mogao biti najveća njegova i nada Aston Martina da uzmu "pole position" ove sezone i umalo se to dogodilo.

- Vozim kao životinja - rekao je Španjolac svojim inženjerima preko radio-veze.

Doista je tako i izgledalo, pa se sve do posljednjih metara i sekundi kvalifikacija činilo da će uspjeti uzeti startnu jedinicu, ali ipak će i dalje morati čekati. Posljednji je put Alonso prvi na startu bio u Njemačkoj 2012. godine...

- "Pole position" u Monte Carlu puno znači, ali ako Max bude imao imalo slabiji start, vrebat ću svoju priliku - rekao je španjolski veteran.

Charles Leclerc nakon dva uzastopna "pole positiona" na domaćoj stazi, ovog puta nije mogao bolje od trećeg mjesta, dok je veliko iznenađenje priredio Esteban Ocon uguravši bolid Alpinea na visoko četvrto mjesto.

STARTNI POREDAK:

1. Verstappen (Red Bull), 2. Alonso (Aston Martin), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Ocon (Alpine), 5. Sainz (Ferrari), 6. Hamilton (Mercedes), 7. Gasly (Alpine), 8. Russell (Mercedes), 9. Tsunoda (AlphaTauri), 10. Norris (McLaren)...

Linker
25. travanj 2024 02:29