Max Verstappen

 CLAUDIO CRUZ Afp
NAPETOST U MEKSIKU

Verstappen zbog prijetnji hoda s tjelohraniteljima, Hamiltonovoj ekipi već su prijetili pištoljem

U Meksiku se stvorila slika da je za sve nedaće Sergija Péreza kriv njegov momčadski kolega
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 28. listopad 2023. 13:11

Max Verstappen ove je sezone Formule 1 bio nedodirljiv za konkurenciju, zato je uostalom već šest utrka prije kraja osigurao titulu prvaka za 2023. Njegovi mu rivali uglavnom nisu mogli prići ni blizu, ali zato je Nizozemac za vikend u Meksiku dobio najbližu pratnju koju je imao ove sezone. I to ne na stazi.

Od dolaska u Mexico City, gdje se večeras (21.00) vozi 20. utrka sezone, uz Verstappena su, naime, tjelohranitelji. I ta je priča ukrala svu pozornost uoči jurnjave na najvišoj nadmorskoj visini u F1 kalendaru, što je možda i logično jer je ionako ono najbitnije - vozački prvak, konstruktorski prvaci, transferi, ugovori za 2024. - već odavno riješeno.

Razlog zašto su tjelohranitelji angažirani uz Verstappena je, reklo bi se, "cijena slave i uspjeha". No nije slučajno što su se "sigurnosne snage" pojavile upravo u Meksiku. Jer njegov je momčadski kolega Meksikanac Sergio Perez, a njemu baš ne cvjetaju ruže ove sezone. Štoviše, Perez je, s obzirom na to da sjedi u jednako dominantnom bolidu koji je i Maxu omogućio 15 pobjeda, jednom riječju - očajan.

"Odgovorni smo za Maxa"

Njegove dvije ovosezonske pobjede već su "davna povijest", datiraju iz ožujka (Saudijska Arabija) i travnja (Azerbajdžan), a dok je Verstappen od tada redao pobjedu za pobjedom, Perez je sve više tonuo. U intervalu od posljednjih šest utrka samo je jednom bio na postolju, a Verstappen, pak, u istom razdoblju ima pet pobjeda.

A u Meksiku se - ili barem u tamošnjim medijima, kako neki tvrde - stvorila slika da je za sve nedaće njihova ljubimca Pereza kriv - Verstappen.

image

Sergio Perez

ALFREDO ESTRELLA Afp

Uostalom, već su se na utrci proteklog vikenda u Austinu, gdje je također bilo puno Perezovih navijača, budući da je Meksiko "preko puta" Teksasa, s tribina mogli čuti zvižduci za Verstappena i općenito negodovanje na spomen njegova imena. Navodno su se brojne prijetnje upućene Nizozemcu pojavile na društvenim mrežama, pa su zbog svega toga iz predostrožnosti za njegovu sigurnost tu sada tjelohranitelji.

- Max ih zapravo nije htio i potpuno je opušten, ali mi imamo odgovornost za njega i htjeli smo da bude maksimalno siguran - objasnio je Helmut Marko, visoki dužnosnik Red Bulla.

"Društvene mreže su toksična mjesta"

Međutim, malo je kontradiktorno što je i Verstappen rekao kako se sâm odlučio za tjelohranitelje, odnosno da to nije bila ideja njegove momčadi.

- Ja sam ih dogovorio. To nije išlo preko momčadi, a zapravo se angažiranje zaštitara događa prilično često, nije to novo samo za ovu utrku - objasnio je Max tvrdeći da tjelohranitelji nisu tu radi sigurnosti, već prvenstveno da mu "olakšaju kretanje".

- Prošle godine je ovdje zbog tolike gužve bile jako teško probiti se kroz trkalište do boksova, kao i za putovanje do hotela, po normalnim cestama. I zaštitari mi pomažu da to sve prođe što glađe. Što se sigurnosti tiče, osjećam se potpuno sigurno. U srijedu sam cijeli dan bio na sponzorskim događanjima u gradu i nije bio nikakvih problema, štoviše imao sam sjajan prijem od ljudi ovdje u Meksiku, kao što je bilo i uvijek do sada. Što se tiče društvenih mreža, ne pratim ih previše jer smatram da su to odveć toksična mjesta.

image
ALFREDO ESTRELLA Afp

Demantirao je i priče o tome kako su pokidani odnosi između njega i Pereza, odnosno da je to stvorilo napetu atmosferu oko utrke u Perezovoj domovini. Štoviše, neki su se vratili i na kraj prošle sezone kada Max nije htio pomoći kolegi da lakše dođe do pozicije doprvaka.

- To su izmišljotine. Sergio i ja smo u dobrim odnosima. Kao vozač jasno da uvijek pokušavaš biti brži, bolji, ispred ostalih, pa tako i ja ispred Checa, ali među nama i dalje postoji iznimno poštovanje jednog za drugog.

Uostalom, o svemu je rečenicu-dvije, u želji da smiri bilo kakve tenzije, rekao i Perez.

Latifiju prijetili smrću

- Meksički navijači vole Maxa. Pobjeđivao je puno puta na ovoj stazi i uvijek je ovdje imao podršku, kao i cijela momčad Red Bulla. U medijima se pokušava stvoriti neka vrsta rivalstva, a ne mislim da je to u redu. Meksički navijači su vrlo strastveni, podržavaju sve vozače i žele dobru zabavu uz utrku. Zato je ovo, što se atmosfere tiče, najbolja utrka u sezoni.

Što se tiče Maxove tvrdnje da angažiranje tjelohranitelja nije tako rijedak slučaj, doista ima podlogu. Esteban Ocon također je 2017. podigao razinu osobne zaštite, štoviše i on baš za Meksiko, jer je dobio prijetnje smrću uoči utrke. A momčadski kolega u Force Indiji tada mu je bio - Sergio Perez.

Lewis Hamilton, koji i inače vrlo često oko sebe ima zaštitare radi svoje popularnosti i navale fanova, 2016. je uzeo dodatne tjelohranitelje jer je član Mercedesove momčadi opljačkan izvan trkališta pod prijetnjom pištolja.

Nicholas Latifi, pak, angažirao je tjelohranitelje za razgledavanje Londona sa svojom djevojkom budući da je dobio prijetnje smrću nakon utrke u Abu Dhabiju 2021. On je, naime, bio vozač zbog čijeg je izlijetanja izašao sigurnosni automobil, što je bio okidač da posljedično Max Verstappen otme titulu prvaka Lewisu Hamiltonu u posljednjem krugu posljednje utrke sezone.

Linker
22. svibanj 2024 06:15