Max Verstappen

 DOUGLAS MAGNO Afp
‘IZAZVALI SU KAOS‘

Verstappen žestoko kritizira novo pravilo u F1: ‘Užasno i izuzetno opasno! Završili smo na travi‘

Vozačima se nalaže da na izlazu iz boksa voze što je moguće više lijevo, dok kraj njih jure bolidi sa 300 km/h
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 10. studeni 2023. 14:33

Max Verstappen podigao je glas zbog novih propisa Formule 1 u boksovima tijekom kvalifikacija. Trostruki svjetski prvak ocijenio je kako promjene čine kvalifikacije "kaotičnima i izuzetno opasnima".

Negativna strana novih pravila koja su uvedena pred početak tekuće sezone doživjela je vrhunac u meksičkim kvalifikacijama, kad je zaustavljanje na izlasku iz boksa blokiralo druge vozače.

Nova pravila nalažu da se vozači ne smiju nepotrebno zaustavljati u brzoj stazi pit lanea, a tijekom kvalifikacija za utrku i za sprint smiju stvoriti razmak između semafora za izlazak iz boksa i linije na kojoj se traka iz boksa spaja sa stazom (SC2). Ipak, to moraju učiniti vozeći što je moguće više lijevo, kako bi se ostalim vozačima omogućilo da ih zaobiđu s desne strane, dok izlaze iz boksa.

image
NELSON ALMEIDA Afp

Vozač Red Bulla izrazio je mišljenje da su nova pravila kontraproduktivna. On vjeruje da su nova pravila dovela do toga da automobili moraju drastično usporiti, ugrožavajući vozače na stazi...

- Za mene ovo uopće ne funkcionira. To samo stvara još više problema. Pogledajte što se događalo u kvalifikacijama, mnogi su išli na travu, uključujući i mene, kako bi pokušali proći automobile. Samo je nastao kaos. Ne znam što se pokušava postići osim nereda u svakim kvalifikacijama - rekao je Verstappen.

Upozorio je na potencijalnu opasnost.

- Ako ovo pravilo implementirate na nekim drugim stazama, i vozite vrlo sporo na mjestu gdje ljudi jure s 300 na sat, a vi vozite brzinom od 15 ili 20 na sat, to je izuzetno opasno - poručio je te dodao da se novo pravilo u Brazilu pokazalo "apsolutno užasnim".

Linker
27. travanj 2024 17:12