LARS BARON Afp
BURNO U FORMULI 1

‘Verstappenova reakcija na rasističke uvrede Hamiltonu bila je sramotna. Imao je priliku i odbio ju je...‘

Ne stišavaju se reakcije javnosti na rasističke uvrede Nelsona Piqueta na račun Lewisa Hamiltona
Piše: Andro PolićObjavljeno: 02. srpanj 2022. 08:41

Trostruki prvak Formule 1 iz osamdesetih godina prošlog stoljeća je u jednom brazilskom podcastu Britanca nazvao "neguinho" što u prijevodu otprilike znači "mali crnac". Komentirao je sudar Hamiltona i Maxa Verstappena u Silverstoneu i rekao:

"Neguinho je skrenuo u krivi smjer i nije propustio drugog vozača", a zatim taj izraz ponovio još jednom.

Brzo se oglasila i samo vodstvo Formule 1 koje je osudilo ovakav oblik izražavanja. I dok je zajednica Formule, kao i njeni obožavatelji, očekivala reakciju aktualnog prvaka Maxa Verstappena, njegova je izjava zatekla mnoge.

"Proveo sam puno vremena s Nelsonom i on definitivno nije rasist. Takve se riječi mogu protumačiti na više načina, ali ljudi uvijek izaberu onaj gori. Mislim da ga ne bi trebalo napadati niti suspendirati, tako nećemo ništa postići. Bolje je pokrenuti razgovor i riješiti situaciju."

Treba spomenuti kako je Verstappen u vezi s Piquetovom kćerkom Kelly, a mnogi pretpostavljaju kako je to upravo najveći razlog njegove suzdržanosti u izjavi.

Novinar britanskog Daily Maila Martin Samuel osudio je reakciju Verstappena smatrajući da je Nizozemac prokockao priliku da podrži svog rivala.

"Verstappen je bio u teškoj situaciji s obzirom na njegove obiteljske veze s Piquetom, ali svejedno njegova reakcija je bila sramotna. Imao je priliku pokazati da Hamilton nije sam. Odbio je to, otišao je u zonu komfora, poput 'starih bijelih ljudi'. Verstappen se ne mora ispričavati za nešto što je drugi čovjek napravio, ali očekuje se bar neka empatija. Svi su protiv rasizma, sve dok neka situacija ne bude neugodna po njih", napisao je Samuel.

Linker
15. travanj 2024 08:23