GABRIEL BOUYS Afp
DRAMATIČNA UTRKA

VIDEO: Barcelona donijela smjenu u Formuli 1, Verstappen slavio i preuzeo vodstvo, Leclerca izdao bolid

Prvi put ove sezone, Monegašanin u bolidu Ferrarija morao je odustati zbog kvara
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 22. svibanj 2022. 16:50

Max Verstappen ponovno je glavna lovina u Svjetskom prvenstva Formule 1. Pobjedom na vrelih 37 stupnjeva u Barceloni, Nizozemac je preuzeo vodstvo u ukupnom redoslijedu, i to zahvaljujući prvom odustajanju svojeg glavnog konkurenta. Charles Leclerc krstario je prema pobjedi sve dok mu Ferrari u 27. krugu nije otkazao poslušnost i naglo počeo usporavati.

Smjena se dogodila i u redoslijedu konstruktora, gdje je vrh preuzeo Red Bull. Baš kao i u Imoli, proslavili su dvostruku pobjedu jer je do drugog mjesta stigao Sergio Pérez, koji je tijekom cijele utrke poslušno odrađivao ulogu Verstappenovog "wingmana".

"Teška utrka, ali uz pomoć dobre strategije došli smo do pobjede. Imali smo kompliciran početak i dobar završetak. Sretan sam i zbog Checa", izjavio je Verstappen.

Treći je bio George Russell, četvrti domaći adut Carlos Sainz, a peti Lewis Hamilton, iako je nakon sudara s Magnussenom u prvom krugu htio odustati.

Leclerc je na startu zatvorio Verstappena i zadržao ga na uzdama, no zato im se nered događao iza leđa. Sainz je zbog sporijeg starta pao s trećeg na peto mjesto, tik ispred Hamiltona koji ga je pokušao napasti prije nego je pretrpio bočni udar. S vanjske strane našao mu se Kevin Magnussen, a dodir je obojicu bacio na začelje.

"Znao je što radi, napucao me", jadao se Magnussen dok se Hamilton s probušenom gumom vukao prema boksu. Nakon popravka koji je potrajao 20 sekundi, čak je predložio da završi utrku. "Da sam na vašem mjestu, radije bih čuvao motor", poručio je trkaćem inženjeru, ali prijedlog mu nije usvojen.

Katalonska vrućina uskoro je počela uzimati danak. U sedmom krugu izvrtio se Sainz, koji i dalje ne uspijeva odraditi utrku bez pogreške. Dva kruga kasnije, "sainza" je izveo Verstappen.

"Odjednom sam osjetio udar vjetra na stražnjem dijelu bolida i to me destabiliziralo", objasnio je nakon utrke.

Dok se on truckao po šljunku, pretekli su ga i Russell i Pérez, koji je odmah kolegijalno vratio poziciju. Verstappen se zatim upustio u potjeru za Russellovim Mercedesom, koja je zbog problema s DRS-om istovremeno bila i uzbudljiva i komična.

"Ne možemo složiti ni vražji DRS, nevjerojatno!", požalio se boksu.

"Imaš DRS", stigao je odgovor.

Max je ponovio da mu ne radi sustav za pretjecanje, na što mu je sugerirano da ga je možda sam slučajno zatvorio.

"Pa to je zato jer sam ga pritisnuo j…… 50 puta!", povikao je iziritirano.

"Idući put stisni samo jednom", zaključili su raspravu s pit-walla.

Borba se intenzivirala u 24. krugu, kad je Verstappen krenuo u novi napad, nakratko i prestigao Russella, ali se Britanac othrvao.

BORBU VERSTAPPENA I RUSSELA POGLEDAJTE OVDJE.

Tri kruga kasnije, to je odjednom postao duel za prvo mjesto. Leclercovo ugodno krstarenje prema pobjedi pretvorilo se u katastrofu jer je njegov Ferrari doslovno ostao bez snage. "Ne, ne, ne", u očaju je zavapio vodeći vozač Svjetskog prvenstva i uputio se prema garaži. Šef momčadi Mattia Binotto mogao je samo slegnuti ramenima.

"Još ne znamo što je pošlo po krivu. Odustajanje boli jer sam vodio i sve je izgledalo dobro. Ali bilo je dosta pozitivnih stvari ovaj vikend i zato sam pun samopouzdanja uoči idućih izazova", komentirao je Leclerc.

LECLERCOVU DRAMU POGLEDAJTE OVDJE.

U vodstvu se našao Russell, ali ne zadugo. Ono što prije odlaska u boks nije uspio napraviti Verstappen, ispravio je njegov momčadski kolega Pérez, koji je elegantnim manevrom zbacio Mercedes sa čela.

Verstappen je istovremeno počeo nizati najbrže krugove te u 38. krugu, nakon što su i Pérez i Russell otišli u boks, konačno preuzeo vodstvo. Budući da je u tom trenutku do kraja ostalo gotovo 30 krugova, bilo je jasno da ga čeka još jedno zaustavljanje. Meke gume zamijenio je srednjima u 45. krugu, a pet krugova kasnije, Pérez ga je još jednom prijateljski propustio i raskrčio mu stazu prema 24. pobjedi karijere. Leclerc će svoj deficit od šest bodova pokušati nadoknaditi iduće nedjelje pred domaćim navijačima u Monaku.


Linker
20. travanj 2024 10:34