CLAUDIO CRUZ Afp
FORMULA 1

VIDEO Krš i lom u Meksiku: Verstappen postavio novi rekord, Danac završio u zidu, a bolid u plamenu

Rasplet je najbolje iskoritio Lewis Hamilton i time dodatno zakuhao borbu za mjesto doprvaka
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 29. listopad 2023. 22:34

Max Verstappen postavio je novi rekord Formule 1 po broju pobjeda u jednoj sezoni. Nizozemac je u Meksiku stigao do pobjede broj 16 u 2023. i time nadmašio samoga sebe, odnosno sezonu s rekordnih 15 pobjeda koliko ih je ostvario prošle godine.

Za vozača Red Bulla opet je to bila uobičajena nedjelja, dakle bez velikih briga i bez velike konkurencije. Iako je startao s "tek" trećeg mjesta, iza Charlesa Leclerca i Carlosa Sainza, već se do prvog zavoja upravo kroz sendvič dva Ferrarija probio na vrh poretka. I time udario temelje za ostatak 19. utrke sezone, odnosno puta do nove pobjede.

A na veliku žalost uvijek srčanih domaćih, meksičkih navijača, opet se na suprotnoj strani startne gužve našao njihov ljubimac Sergio Perez.

Njegova je utrka trajala svega nekoliko sekundi jer je Perez bio preambiciozan u naguravanju pred prvim zavojem. Dobro se probio s petog mjesta sve na vrh kolone, ali onda krivom procjenom inicirao kontakt s Charlesom Leclercom što je izazvalo njegovo izlijetanje. Iako su u garaži Red Bulla pokušavali spasiti stvar i vratiti Meksikanca u utrku, šteta se na Perezovu bolidu pokazala nepopravljivom.

SUDAR POGLEDAJTE OVDJE.

Takav rasplet na najbolji je mogući način iskoristio Lewis Hamilton. Englez je, naime, glavni konkurent Perezu za poziciju doprvaka, a s drugim mjestom i 19 osvojenih bodova (jedan za najbrži krug) prepolovio je zaostatak. On sada iznosi 20 bodova, a da se Hamiltonu nije dogodila diskvalifikacija tjedan ranije u SAD-u, gdje je također drugi prošao ciljem, sad bi već potpuno puhao za vratom Perezu.

Ostaju, međutim, još tri utrke do kraja sezone, pa će taj dvoboj po svemu sudeći biti najzanimljiviji za pratiti budući da je Verstappen već "ubio" sezonu osiguravši svoj treći naslov F1 prvaka.

Ovo je Maxu, inače, već peta pobjeda na trkalištu Braća Rodriguez, koje mu je tako najplodonosnija lokacija uz austrijski Red Bull Ring, gdje također ima pet pobjeda. S ukupno 51. pobjedom u karijeri izjednačio se s Alainom Prostom.

Što se utrke tiče, vrijedi istaknuti da je prekinuta u 31. krugu radi popravljanja zaštitne ograde i pometanja staze nakon žestokog izlijetanja Kevina Magnussena (Haas), koji je ostao neokrznut.

NESREĆU MAGNUSSENA POGLEDAJTE OVDJE

U tom su trenutku propale sve taktičke zamisli jer su svi vozači dobili nove gume i krenuli praktički od nule. A u takvim je okolnostima Max Verstappen sve odradio besprijekorno.

Sljedeća utrka je već sljedećeg vikenda u Brazilu, na trkalištu Interlagos u Sao Paulu.

Linker
27. travanj 2024 03:55