Sainzov bolid oštećen se vraća u boks

 James Moy/pa Images/profimedia
UMJESTO SHOWA - BLAMAŽA

VIDEO Noćna mora u Las Vegasu, bolidi uništeni, trening prekinut: ‘Ovo je neprihvatljivo!‘

Prvi slobodni trening prekinut je nakon što su Carlos Sainz i Esteban Ocon udarili u poklopac šahta
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 17. studeni 2023. 09:07

Velika nagrada Las Vegasa trebala je ponuditi spektakl ljubiteljima Formule 1, no organizatori su se susreli s velikim problemima. Naime, poklopci šahtova na stazi prouzročili su prekid prvog treninga i to nakon samo devet minuta. Carlos Sainz udario je u poklopac šahta koji se olabavio, a na isti način oštećen je i Alpine Estebana Ocona.

- Problemi s poklopcima šahtova su jednostavno neprihvatljivi - rekao je Frederic Vasseur, šef momčadi Ferrarija.

Sainzov bolid imao je oštećenu šasiju, motor i bateriju. Šteta je ‘‘ogromna‘‘, kažu iz Ferrarija.

- Show je sjajan, ceremonija otvaranja bila je veličanstvena, ali posao treba napraviti i sa sportske strane - upozorava Vasseur.

Svjetska automobilistička federacija (FIA) je najavila odgodu na neodređeno vrijeme, sve dok se ne provjere svi poklopci šahtova oko staze.

- Razgovarat ćemo s lokalnim inženjerskim timom o duljini vremena potrebnom za rješavanje i ažurirat ćemo sve nastale promjene u rasporedu. U tijeku su rasprave o svim mogućim scenarijima - izvijestio je glasnogovornik FIA-e.

Zanimljivo je da su ljudi iz FIA-e uoči početka treninga pregledale stazu i proglasilo je prikladnom za utrke. James Volwes, šef Williamsa, objasnio je da su moderni bolidi Formule 1 generirali "ogromnu količinu usisavanja" iz podvozja te "upravo iskusili silu koju nisu očekivali".

image

Carlos Sainz

ANGELA WEISS Afp

Slični problemi zabilježeni su i prije četiri godine na Velikoj nagradi Azerbajdžana kad je prvi trening bio otkazan nakon što je Williams Georgea Russella udario u poklopac odvoda i teško se oštetio.

Utrka u Las Vegasu vozi se gradskim ulicama, a trebat će dosta vremena da se utvrdi ima li još problema u ostalom dijelu staze. Provjera svakog pojedinog poklopca predstavlja, naime, veliki logistički pothvat uoči utrke od koje se puno očekivalo.

Najavljeno je kako će se show nastaviti, iako nije potpuno sigurno kada će se to dogoditi. Uglavnom, na utrku je ovime bačena velika mrlja koja se neće baš tako lako isprati.

Problem su i štete koje su nastale na nekoliko bolida. Osim Sainzova Ferrarija, štetu ispod automobila imao je i Zhou Guanyu iz Alfa Romea koji je bio odmah iza Sainza. Esteban Ocon je udario u poklopac odvoda pri manjoj brzini kad je već bila podignuta crvena zastava.

Pojave li se novi problemi, moglo bi doći i do promjena u rasporedu jer će za popravke trebati određeno vrijeme...

Linker
27. travanj 2024 18:16