Sergio Pérez

 LUCA BRUNO/Afp
VN SAUDIJSKE ARABIJE

VIDEO: Trijumf Sergija Péreza, golemi skok Verstappena, legenda zbog kazne ostala bez postolja

Nizozemac je s 15. mjesta na startu došao do drugog, što je još jedna potvrda koliko je Red Bull moćan
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 19. ožujak 2023. 20:03

Meksikanac Sergio Pérez u Red Bullu pobjednik je druge ovogodišnje utrke Formule 1, one vožene pod reflektorima u Saudijskoj Arabiji. Na najdužoj i najbržoj uličnoj stazi u kalendaru Perez je iskoristio pole-position i došao do pete pobjede u karijeri. No, najveći je posao odradio njegov momčadski kolega i aktualni svjetski prvak Max Verstappen koji je s 15. mjesta na startu došao do drugog na kraju utrke.

Bila je to još jedna potvrda da su Red Bullovi bolidi kvalitetom daleko ispred ostatka konkurencije i izvjesno je da će ovo biti nova sezona njihove pune dominacije. Njihov trijumf pogledajte ovdje.

Prvak lakoćom ‘skidao’

Perez nije idealno započeo utrku, dopustivši Fernandu Alonsu (Aston Martin) da ga odmah prestigne i zasjedne na čelnu poziciju. No, vrlo brzo je uslijedio hladan tuš za španjolskog veterana jer suci su ocijenili da je bio krivo pozicioniran na startu i ekspresno su mu odrezali pet sekundi kazne. No ionako se nije dugo zadržao u vodstvu jer ga je Perez u moćnijem bolidu zaobišao već u četvrtom krugu.

image
GIUSEPPE CACACE/Afp

A isti taj moćan Red Bullov bolid omogućio je Maxu Verstappenu da bez poteškoća, iz kruga u krug, nadoknađuje minus u koji ga je gurnuo kvar tijekom subotnjih kvalifikacija. Nizozemac je, podsjetimo, morao odustati u drugoj kvalifikacijskoj rundi zbog čega je startao tek s 15. mjesta. No, uz kvalitetan bolid kakav ima, dvostruki svjetski prvak lakoćom je "skidao" jednog po jednog suparnika i napredovao u poretku.

U 18. krugu novi je začin utrci donio kvar na bolidu Alonsova momčadskog kolege Lancea Strolla. Kanađanin je bio prisiljen zaustaviti se uz stazu, zbog čega je na čelo kolone privremeno došao sigurnosni automobil. Bila je to dobra vijest za one koji još nisu bili u boksu do tog trenutka, uključujući vodeći trojac Perez - Alonso - Russell, kao i Verstappena koji se dotad već probio do četvrtog mjesta.

image
GIUSEPPE CACACE/Afp

Poredak se, dakako, zgusnuo što je donijelo novu zanimljivost kad je u 21. krugu ‘safety car‘ otišao sa staze. Perez se ekspresno odlijepio od Alonsa, a Verstappen je krenuo u napad na Georgea Russella i već dva kruga kasnije je slomio otpor Mercedesova vozača. Ništa duže pod Maxovim naletom nije izdržao ni Alonso i u 25. krugu, točno na polovici utrke, Nizozemac je bio na drugom mjestu.

Tek solidni Mercedes

Ispred njega je ostao još samo momčadski kolega Perez koji je imao oko 5,5 sekundi prednosti. Njega Verstappen ipak nije mogao dostići, pa je druga polovica utrke uglavnom bila uspavanka. Malo drame je desetak krugova prije kraja unio Nizozemac koji se svojem inženjeru požalio da osjeća određene probleme s pogonskim vratilom, ali nije to ugrozilo njegovo drugo mjesto, a do kraja je ugrabio i dodatni bod za najbrži krug.

Alonso je ciljem prošao treći, što bi mu bilo jubilarno 100. postolje u karijeri, ali naknadno je tijekom večeri dobio još 10 sekundi kazne zbog pogreške pri odrađivanju prve kazne u boksu, pa je skliznuo na četvrto mjesto.

image

Alonso slavi prije nego je saznao za kaznu

GIUSEPPE CACACE/Afp

Na treće se, pak, probio George Russell, pa u Mercedesu mogu biti koliko-toliko zadovoljni plasmanom svojih vozača jer je sedmerostruki svjetski prvak Lewis Hamilton na petom mjestu. No ne mogu biti nimalo sretni činjenicom da nisu konkurentni Red Bullu, a ponovno im je neuhvatljiv bio i Alonso.

Iza dva Mercedesa završio je Ferrarijev dvojac, šesti je bio Carlos Sainz, a sedmi Charles Leclerc koji je imao drugo vrijeme kvalifikacija, ali je zbog promjene dijelova pogonske jedinice startao s 12. mjesta. Lanjski svjetski doprvak ima vrlo težak ulazak u novu sezonu - u Bahreinu je morao odustati zbog kvara bolida, a u Džedi je, eto, ostao daleko od borbe za postolje.

image

Carlos Sainz

GIUSEPPE CACACE/Afp

Sljedeća utrka Svjetskog prvenstva je Velika nagrada Australije u Melbourneu, 2. travnja.

Linker
26. travanj 2024 13:23