Max Verstappen

 Kamran Jebreili/AFP/Profimedia
PREMIJERA U LAS VEGASU

Vozače F1 čekaju uvjeti kakve još nikad nisu iskusili: temperature ispod 10 °C i veliki test za gume

"Čim stignemo u Vegas za FP1, bit će nekoliko stvari koje ćemo razmotriti", kaže Mercedesov inženjer
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 05. listopad 2023. 16:58

Formula 1 će imati svoj debi na stazi Las Vegas Strip Circuit 22. listopada, a pred timovima će biti veliki izazov. U pitanju su vremenski uvjeti. Utrka će biti noćna, a temperature bi po najavama trebale biti ispod 10 stupnjeva. To bi moglo stvoriti problem timovima i Pirellijevim gumama koje koriste, jer su izuzetno osjetljive na uvjete staze.

Budući da se očekuje da će temperature biti znatno niže od prosjeka viđenih tijekom godine, Mercedesov inženjer za simulacije i performanse Oliver Albert objasnio je kako će tim sa sjedištem u Brackleyju nastojati riješiti problem.

- To će predstavljati jedinstvene izazove za gume, ne samo njihovo zagrijavanje, već ima i puno nepoznanica u pogledu toga kako će odgovoriti i kako će se ponašati na duge staze. Dakle, čim stignemo u Vegas za FP1, bit će nekoliko stvari koje ćemo razmotriti. Od kojih je prvi očito gdje pada temperatura i kako možemo postaviti ne samo gume općenito, već i svaku osovinu optimalno kako bismo stvorili dobru ravnotežu za automobil. Druga točka je promatranje dugoročnih performansi guma. Vidjeti kako jedinstvene temperature u Vegasu utječu na gume i samo pokušavamo steći osjećaj koje gume imaju najbolje rezultate i koje ćemo gledati tijekom utrke.

Mercedesu ni ove godine ne ide, pa će biti zanimljivo vidjeti mogu li im (pre)hladni uvjeti pomoći na stazi. No prije toga vozače i timove Formule 1 već ovaj vikend čeka utrka u Kataru... Kvalifikacije su na rasporedu sutra u 19 sati, sprint u subotu u 19.30, a utrka u nedjelju u 19.00.

Linker
09. svibanj 2024 16:35