Charles Leclerc

 BEN STANSALL/Afp
‘BOMBASTIČNA‘ UTRKA

Vozači Formule 1 strahuju od projektila, Saudijci ih umiruju i tvrde: ‘Neće biti nikakvih napada‘

"Ono lani bilo je zastrašujuće, nitko od nas ne želi ponovo doživjeti nešto slično", rekao je Ocon
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 18. ožujak 2023. 13:30

Karavana Formule 1 vratila se u Saudijsku Arabiju, gdje je prošle godine doživjela neke neugodne scene. Naime, u blizini trkališta u gradu Džedi, samo 15-ak kilometara dalje, padali su projektili, kojima je doduše cilj bila obližnja državna rafinerija nafte, ali to nije nimalo pomoglo da opravda, a još manje da ukloni strah i nesigurnost koji su se pojavili u redovima F1 momčadi i među vozačima.

Zato nekima nije bilo svejedno ponovo doći u kraljevinu na Arapskom poluotoku. No, opet su, kao i prošle godine, dobili garancije da im se ništa neće dogoditi, odnosno Saudijci tvrde da su poduzeli sigurnosne mjere kako se nemile scene od prošle godine ne bi ponovile.

- Bilo je zastrašujuće ono što se dogodilo lani i nitko od nas ne želi ponovo doživjeti nešto slično - rekao je Esteban Ocon, vozač Alpinea.

Sada su organizatori, navodno, postigli dogovor o privremenom prekidu napada, odnosno da barem tijekom F1 vikenda iz smjera susjednog Jemena, odakle su stizali projektili prošle godine i koji se i dalje redovito od tamo lansiraju, sada nema napada. Treba se nadati da će se dogovor ispoštovati i da neće biti nikakvih tragičnih vijesti iz Džede.

U međuvremenu, petak je bio prvi dan treninga uoči nedjeljne utrke (start u 18 sati), a najbolje inicijalne rezultate ostvarili su Red Bullovi vozači. Max Verstappen, aktualni dvostruki prvak i pobjednik prve utrke sezone u Bahreinu prije dva tjedna, bio je pola sekunde brži od momčadskog kolege Sergija Pereza, a iza njih su se smjestila dva vozača Aston Martina. Fernando Alonso bio je treći, Lance Stroll četvrti, pa onda dva Mercedesa, Hamilton i Russell, što bi značilo da bismo opet mogli gledati sličnu “predstavu” kao i u Bahreinu.

Linker
26. travanj 2024 16:03