Kevin Magnussen

 SIMON WOHLFAHRT Afp
NAKON 12 GODINA

Vozaču Formule 1 izrečena zabrana nastupa na utrci. Skupio je 12 kaznenih bodova

Kevin Magnussen propustit će Veliku nagradu Azerbajdžana, a u Haasu će ga zamijeniti Bearman
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 03. rujan 2024. 13:53

Nije dovoljno što na kraju sezone gubi mjesto u momčadi Haasa, a možda i uopće u Formuli 1, jer slobodnih mjesta je jako malo, a konkurencija brojna, Kevin Magnussen vozit će jednu utrku manje već ove godine. Naime, 31-godišnji Danac dobio je jednu utrku zabrane nastupa nakon prošlog vikenda u Monzi budući da je skupio 12 kaznenih bodova na svojoj superlicenci.

Magnussen je kažnjen zbog izazivanja sudara s Pierreom Gaslyjem (Alpine) budući da su suci procijenili kako je on isključivi krivac za kontakt jer "nije vozio na siguran i kontroliran način prilikom manevra". Iako je iskusni Danac smatrao da nije zaslužio kaznu, nije je mogao izbjeći, a osim 10 sekundi dodanog vremena na njegov rezultat u cilju - s čime je svejedno osvojio bod zauzevši deseto mjesto - dobio je i dva kaznena boda koji se upisuju na vozačku superlicencu.

Kako pravila govore da onaj tko skupi 12 bodova u razdoblju od 12 mjeseci automatski dobiva suspenziju za jednu utrku, ta je sudbina sada zadesila Magnussena.

Danac će propustiti stoga utrku u Azerbajdžanu 15. rujna, ali njegovo mjesto smije preuzeti zamjenski vozač. Iako Haas još nije potvrdio, zasigurno će to biti Oliver Bearman, mladi Englez koji je ranije ove sezone debitirao u Ferrariju, kao zamjena za Carlosa Sainza, koji je hitno operirao slijepo crijevo. Uostalom, Bearman je već potvrđen za jednog od stalnih vozača Haasa od sljedeće sezone, pa je logično da ga i sada gurnu u vatru.

Inače, prošlo je 12 godina otkad je posljednji vozač u Formuli 1 dobio utrku suspenzije. Bio je to Francuz Romain Grosjean koji je zbog izazivanja masovnog sudara u Belgiji za sljedeću utrku poslan "na hlađenje".

Linker
05. rujan 2024 10:36