Red Bull će manje tstirati u zračnom tunelu

 ULISES RUIZ Afp
PREMAŠILI BUDŽET

Žestoka kazna za Red Bull - moraju platiti 7 milijuna dolara, ali više boli jedna druga stvar

Osim novčanom kaznom Red Bull je kažnjen 10-postotnim smanjenjem vremena razvoja svog jednosjeda u zračnom tunelu.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 28. listopad 2022. 17:08

Momčad Formule 1 Red Bull kažnjena je sa sedam milijuna dolara i 10-postotnim smanjenjem vremena razvoja svog jednosjeda u zračnom tunelu, jer je premašila ograničenje proračuna za 2021., objavila je u petak Međunarodna automobilistička federacija (FIA).

FIA se nije odlučila na kaznu oduzimanja bodova Red Bullu za ovo "manje" kršenje granice, a pa momčad tako zadržava titulu svjetskog prvaka među vozačima koju je prošle godine osvojio Nizozemac Max Verstappen.

Red Bull je jedina momčad koja je premašila ograničenje budžeta, postavljenu prvi put u F1 za sezonu 2021. Momčad čiji je vlasnik Mateschitz nedavno preminuo potrošio je oko 2,15 milijuna američkih dolara više od dopuštenih 148,6 milijuna. Pravila kršenja manja od pet posto svrstavaju u "manja kršenja".

FIA je pohvalila "suradnju" Red Bulla u rješavanju slučaja koji je to tijelo otkrilo 10. listopada i smatra da Red Bull nije namjeravao djelovati "nepošteno ili u lošoj vjeri".Red Bull je odobrio prijedlog FIA-e, što znači da više nema mogućnosti žalbe.

Još jedna olakotna okolnost prema FIA-i bila je to "prva godina" financijskog pravilnika, i kako se navodi "vrlo složenog skupa pravila", kojima se moralo podvrgnuti deset momčadi elite svjetskog motosporta.

Red Bull sada ima trideset dana da plati kaznu, a momčad sa sjedištem u Milton Keynesu u Engleskoj mora platiti troškove postupka.

Kao pobjednik među konstruktorima, Red Bull ionako smije provesti najmanje vremena u zračnom tunelu - pet posto manje od drugog, a deset posto manje od trećeg u Svjetskom prvenstvu. S obzirom na buduće razvojne korake, kazna će vjerojatno predstavljati veći nedostatak nego novčana globa.

Linker
19. travanj 2024 03:07