REUTERS
RASTUĆE BROJKE

JEDNO OD NAJPRESTIŽNIJIH AUTOMOBILISTIČKIH NATJECANJA NA SVIJETU World Rally Championship dolazi u Hrvatsku

Piše: HinaObjavljeno: 07. rujan 2017. 13:58

Jedno od najprestižnijih svjetskih automobilističkih natjecanja na svijetu, World Rally Championship (WRC) od 2019. godine mogao bi se održati i u Hrvatskoj.

WRC Promotor i Međunarodna automobilistička federacija (FIA) dali su 'zeleno svjetlo' i do kraja godine organizatori će saznati u kojem terminu se treba održati Croatia Rally 2018. u statusu WRC kandidata.

Svjetsko prvenstvo u rallyu prati više od 700 milijuna gledatelja na godišnjoj razini, pri čemu je 13 utrka tijekom 2016. godine uz stazu pratilo više od četiri milijuna gledatelja. Medijski Svjetsko prvenstvo u reliju prati 1350 akreditiranih novinara, proizvede se više od 12.000 sati TV programa, a WRC program emitira se u 155 zemalja svijeta.

Ove sezone u kalendaru svjetskog prvenstva je 13 utrka, iduće godine bit će 14 utrka, a do 2022. godine plan je kalendar povećati na 16 relija.

Hrvatskoj je odobren WRC već 2018. godine, međutim Turska je bila brža pa je tako u gotovo tjedan dana pribavila sve potrebne dozvole i državne garancije, te potpisala ugovor s WRC promotorom za termin krajem rujna, kojem su se nadali hrvatski organizatori.

Nakon toga Hrvatskoj je ponuđen termin u srpnju 2018., što nije bilo prihvatljivo s obzirom na sezonske gužve i špicu turističke sezone. Hrvatski organizatori žele WRC organizirati u travnju, svibnju, početkom lipnja, krajem rujna ili u listopadu.

Organizatori su uz odobrenje Gradonačelnika Pule predvidjeli start WRC-a u antičkoj Areni, a cilj u Poreču. Utrka bi trajala puna četiri dana a za to vrijeme vozilo bi se gotovo 1,000 km po cijeloj Istri i dijelovima Kvarnera. Nije, također, isključeno da se dio programa održi na otoku Cresu i Lošinju.

WRC bi svakako startao u Istri i Kvarneru, a želja organizatora je 'seliti' WRC po Hrvatskoj svakih nekoliko godina. Interes je već iskazala Turistička zajednica Šibensko Kninske županije dok organizatori priželjkuju jednoga dana WRC dovesti u i Slavoniju, točnije u Vukovar, Vinkovce i Osijek.

Nakon što je Croatia Rally, kao slijednik INA Delta Rallya, u statusu European Rally Championship preselio 2013. u Istru, ekipa oko Auto Kluba D.T. iz Poreča, A.K. Cro Dakar Team iz Zagreba i A.K. Delta Sport iz Zagreba, uz neizbježnu podršku predsjednika Hrvatskog Auto i Karting saveza (HAKS) Matka Bolanče, potpredsjednika HAKS-a Domagoja Kamenskog i tajnika HAKS-a Zrinka Gregureka, počela je konkretnije raditi na ideji dovođenja WRC-a u Hrvatsku.

Gregurek je jedan od četrnaestorice članova World Motorsport Council-a pri FIA-i. Radi se o najvišem športskom tijelu svjetske automobilističke federacije FIA-e pa ga to čini i najviše rangiranim Hrvatom u jednom svjetskom športskom savezu. Njegova pozicija znatno je ubrzala i u stvari omogućila da najvažniji ljudi WRC-a i FIA-e posjete Hrvatsku kako bi im se prezentirale naše ideje i mogućnosti.

Premijer Andrej Plenković ranije se ove godine u Zagrebu sastao s delegacijom WRC-a, a u fokusu rasprave bila je snažna podrška Vlade ovom događaju. Čelnici WRC-a i FIA-e nakon tri dana provedena u Hrvatskoj bili su oduševljeni onime što im je pokazano i onime što su čuli.

Studije isplativosti koje su izradili Fakultet ekonomije i turizma iz Pule na čelu sa prof. dr. sc. Robertom Zenzerovićem, Zadruga za etičko financiranje iz Zagreba te skraćeni elaborat Odjel za ekonomiku i menadžment sporta Kineziološkog Fakulteta u Zagrebu na čelu sa dr. sc. Sanelom Škorić i dr. sc. Matom Bartoluciem s Ekonomskog fakulteta Zagreb. Na temelju podataka ostalih WRC utrka u svijetu, dokazano je da se radi o projektu od izuzetno velike koristi za Republiku Hrvatsku.

U najkonzervativnijim izračunima generirana potrošnja bi iznosila 22 milijuna eura. Direktna dobit za državu, samo kroz PDV, iznosi najmanje četiri milijuna eura, dok indirektna dobit projekta kroz medijske učinke iznosi ogromnih 41 milijun eura!

Službeni podaci WRC-a u Portugalu su gotovo nevjerojatni. Prošle godine WRC utrku je uživo pratilo 910.000 gledatelja pri čemu je 50% bilo stranaca. Direktni učinak na portugalsko gospodarstvo iznosio je 67,6 milijuna eura dok su indirektni učinci iznosili 61,7 milijuna eura. Turistički, Portugal samo od WRC-a ostvari godišnje više od 1.5 milijuna noćenja.

Hrvatska bi se, kao jedna od najbrže rastućih svjetskih turističkih destinacija, zasigurno mogla u nekoliko godina približiti tim brojkama a zašto ne i premašiti ih.

Linker
24. svibanj 2024 19:47