Max Verstappen

 FRANCISCO GUASCO Afp
‘Momci, jeste li i dalje tu?‘

Ludnica u Meksiku: Verstappen trijumfirao i pobjegao Hamiltonu, dan iz noćne more za Mercedes!

Prijelomni trenutak bio je kaotični start, u kojem je najdeblji kraj izvukao Valtteri Bottas.
Piše: Vladimir Zrinjski/JLObjavljeno: 07. studeni 2021. 22:03

Max Verstappen korak je bliži naslovu svjetskog prvaka nakon pobjede na Velikoj nagradi Meksika, gdje je Lewisa Hamiltona ostavio daleko u retrovizoru i svoje vodstvo podebljao na 19 bodova.

Do kraja sezone ostale su četiri utrke i premda se Verstappenova prednost može istopiti samo jednim odustajanjem, Red Bull je i dalje u prednosti pred Mercedesom. Nedjelja u Mexico Cityju mogla im je biti perfektna da je Sergio Pérez prestigao Hamiltona i "ukrao" mu još nešto bodova, no i treće mjesto obradovalo je oko 140.000 navijača.

image

Max Verstappen

FRANCISCO GUASCO Afp

Prijelomni trenutak bio je start, u kojem je najdeblji kraj izvukao Valtteri Bottas. Umjesto da s pole positiona brani vanjsku stranu od Verstappena, Finac je ostao u sredini i prerano počeo kočiti, nakon čega ga je pri ulasku u zavoj sa stražnje strane "poljubio" Ricciardo. Bottas se izvrtio, a Verstappen produžio i kraj njega i kraj Hamiltona, što je za Mercedes bio scenarij iz noćne more. Još su gore prošli Mick Schumacher i Yuki Tsunoda, na koje je naletio Ocon, katapultirao ih u zrak i uzrokovao izlazak safety cara.

image

Lewis Hamilton

FRANCISCO GUASCO Afp

Hamilton se tako našao u sendviču Verstappena i Péreza, koji je na domaćoj stazi imao poseban motiv. Svojih je pet minuta dočekao nakon što su prvo Lewis, pa Max otišli u boks, a on se prvi put u karijeri u Meksiku našao u vodstvu.

Nakon što je Pérez zamijenio gume i vratio se na treće mjesto, utrka se umrtvila, što je najbolje ilustrirala Hamiltonova poruka putem radija:

"Momci, jeste li i dalje tu?"

Razbuđivanje je stiglo vrlo brzo. Perez je 15-ak krugova prije kraja počeo gutati njegovu prednost i u 62. krugu ušao u DRS zonu. Na tribinama se stvorila električna atmosfera, navijači su se digli na noge i čekali da vide pretjecanje, no pravi napad nije se dogodio. Hamilton je ostao drugi, ali njegov deficit se povećava, a Max djeluje nezaustavljivo.

Sljedeća utrka je u nedjelju u Brazilu (18.00), nakon toga ostaju Katar (21. studenoga), Saudijska Arabija (5. prosinca) i Abu Dhabi (12. prosinca).


VN Mexico Cityja, rezultati

1. Max Verstappen (Niz/Red Bull)

2. Lewis Hamilton (VBR/Mercedes) +16.555

3. Sergio Pérez (Mek/Red Bull) +17.752

4. Pierre Gasly (Fra/AlphaTauri) +1:03.845

5. Charles Leclerc (Mon/Ferrari) +1 krug

...

Najbrži krug: Bottas

Odustali: Schumacher, Tsunoda

Redoslijed u SP-u (18/22 utrke)

1. Max Verstappen (Red Bull) 312.5

2. Lewis Hamilton (Mercedes) 293.5

3. Valtteri Bottas (Mercedes) 185

4. Sergio Pérez (Red Bull) 165

5. Lando Norris (McLaren) 150

Redoslijed konstruktora

1. Mercedes 478.5

2. Red Bull 477.5

3. Ferrari 268.5

Linker
28. rujan 2024 15:33