Hamilton završio u suzama
 CLIVE MASON
FOTO: SCENA ZA POVIJEST

Najveći ikad završio u suzama nakon povijenog rezultata! ‘Ovo je poruka svoj djeci - sanjajte nemoguće!‘

Osvojiti samo jedan je jako teško, a sedam? Sedam je nezamislivo - govorio je 35-godišnji Britanac
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 15. studeni 2020. 16:55

Mogao je komotno i ne završiti utrku i opet bi potvrdio sedmi naslov svjetskog prvaka, naslov kojim je izjednačio rekord Michaela Schumachera i ušao u povijest. No, to ne bi bilo u stilu Lewisa Hamiltona. Iako su izgledi uoči Velike nagrade Turske bili protiv njega, 35-godišnji Britanac je upisao još jednu pobjedu, desetu ove sezone i 94. u karijeri.

Još prije nekoliko tjedana je prestigao Schumachera po ukupnom broju pobjeda, sada ga je dostigao i po broju naslova, tako da više nema dvojbe - Lewis Hamilton je od jučer najuspješniji vozač u povijesti Formule 1. Tako kaže statistika, a o svemu ostalome se može raspravljati. I o tome mogu li se uspoređivati vozači iz različitih razdoblja, i o tome kakvu je tko imao konkurenciju i koliko dominantan bolid.

image
STF

No, nema nikakve sumnje da je Hamilton veliki, veliki vozač i rođeni pobjednik. Potvrdio je to i kada je u prvu utrku u Turskoj nakon 2011. godine krenuo tek sa šestog mjesta. Iza njega su bila dva očajna dana na novoj, vrlo skliskoj podlozi koju je u subotnjim kvalifikacijama, baš kao i uoči jučerašnje utrke, obilato namočila kiša. Mercedes se u takvim uvjetima jako teško snalazio, a Hamilton je svoje iskustvo opisao kao vožnju po klizalištu.

image
STF

Kad je došla utrka Britanac se, međutim, ponovno pretvorio u "zvijer". Istina, griješio je na početku, ali oko polovice utrke je voda krenula na njegov mlin. Mudrom, ali i riskantnom taktikom koja je uključivala samo jedan ulazak u boks na promjenu guma, Hamilton je izbio na čelo i ostao tamo do kraja, pobijedivši na kraju s više od pola minute prednosti pred Sergijem Perezom. Lance Stroll, koji je u subotu senzacionalno došao do pole-positiona, stropoštao se do kraja na deveto mjesto, a Hamiltonov momčadski kolega Valtteri Bottas, koji je jedini u teoriji mogao odgoditi njegovu proslavu novog naslova, ostao je bez bodova.
I prije nego što je izašao iz bolida, emotivni Hamilton je u radio izgovorio:
- Poruka svoj djeci - sanjajte nemoguće!

image
CLIVE MASON

On je svoje "nemoguće" snove dosanjao.
- Ovo mi se činilo tako neuhvatljivim. Sjećam se kad sam gledao Michaela Schumachera kako osvaja naslove. Osvojiti samo jedan je jako teško, a sedam? Sedam je nezamislivo. Ali, pokazao sam da ne postoji ništa što ova momčad i ja ne možemo zajedno napraviti. Sanjao sam o ovome kad sam bio mlad i zato je važno reći djeci da ne slušaju one koji im govore da nešto ne mogu postići. Slijedite svoje snove i nikada nemojte odustati.

image
Mercedes' British driver Lewis Hamilton reacts on the podium after winning the Turkish Formula One Grand Prix at the Intercity Istanbul Park circuit in Istanbul on November 15, 2020. - Lewis Hamilton won the race to seal his 7th World Championship. (Photo by Clive Mason/POOL/AFP)
CLIVE MASON

Usprkos svim naslovima koje je osvojio i svim rekordima koje je porušio, Hamilton ni ne pomišlja na kraj.
- Osjećam se kao da sam tek na početku. Stvarno čudno. Fizički sam u sjajnoj formi, a mentalno je ova godina bila izazov kroz koji nisam znao proći. Ali, uz pomoć sjajnih ljudi oko sebe, uz pomoć svoje momčadi, uspio sam držati glavu iznad vode i ostati koncentriran. Stvarno se nadam da će sljedeća godina biti bolja.

image
CLIVE MASON


Hamilton je postao prvi vozač u povijesti koji je osvojio šest naslova s istom momčadi, ali za sljedeću godinu još uvijek nema ugovor s Mercedesom.

image
CLIVE MASON

- Volio bih ostati. Mislim da imamo još puno posla i da smo tek počeli. A želim i da kao sport postanemo odgovorniji, da ne zanemarujemo pitanja ljudskih prava i probleme koji postoje u nekim zemljama u koje idemo. Naša je dužnost da pomognemo tim zemljama kako bi se stvarno promijenile, ne za 10 ili 20 godina, nego odmah. Želim pomoći Formuli 1 i Mercedesu na tom putu.

image
TOPSHOT - Mercedes' British driver Lewis Hamilton (L) and Team Principal Toto Wolff (R) celebrate on the podium after winning the Turkish Formula One Grand Prix at the Intercity Istanbul Park circuit in Istanbul on November 15, 2020. (Photo by MURAD SEZER/POOL/AFP)
MURAD SEZER

Upravo je temu ljudskih prava ove godine često gurao u prvi plan, ponajviše potaknut zbivanjima u Americi i pokretom Black Lives Matter.
- S pandemijom koja je odgodila početak sezone za nekoliko mjeseci imao sam vremena kao nikad u životu za razmišljanje o svojoj stvarnoj svrsi. Ovih sedam naslova mi znače sve, ne mogu vam opisati koliko, ali postoji još jedna utrka u kojoj moramo pobijediti. Ove me godine nije vodila samo želja za pobjedama, već i želja da naš sport i naš svijet učinimo raznolikijim i inkluzivnijim. Obećavam da se neću prestati boriti za promjene i za jednakost, kako u ovom sportu, tako i u svijetu.

PRVACI OD 2000.

2000. Michael Schumacher (Njem/Ferrari)
2001. Michael Schumacher (Njem/Ferrari)
2002. Michael Schumacher (Njem/Ferrari)
2003. Michael Schumacher (Njem/Ferrari)
2004. Michael Schumacher (Njem/Ferrari)
2005. Fernando Alonso (Špa/Renault)
2006. Fernando Alonso (Špa/Renault)
2007. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari)
2008. Lewis Hamilton (VB/McLaren)
2009. Jenson Button (VB/Brawn)
2010. Sebastian Vettel (Njem/Red Bull)
2011. Sebastian Vettel (Njem/Red Bull)
2012. Sebastian Vettel (Njem/Red Bull)
2013. Sebastian Vettel (Njem/Red Bull)
2014. Lewis Hamilton (VB/Mercedes)
2015. Lewis Hamilton (VB/Mercedes)
2016. Nico Rosberg (Njem/Mercedes)
2017. Lewis Hamilton (VB/Mercedes)
2018. Lewis Hamilton (VB/Mercedes)
2019. Lewis Hamilton (VB/Mercedes)
2020. Lewis Hamilton (VB/Mercedes)

HAMILTONOVI REKORDI

- najviše naslova u povijesti (7)
*izjednačen s Michaelom Schumacherom
- najviše pobjeda u povijesti (94)
- najviše pole-positiona u povijesti (97)
- najviše bodova u povijesti (3738)
- najviše plasmana na postolje (163)
- najviše pobjeda na različitim stazama (29)
- najviše pobjeda s istom momčadi (73)
- najviše pobjeda na jednoj utrci (8 - VN Mađarske)
- najviše pobjeda u jednoj sezoni bez osvojenog naslova (10 - 2016.)
- najviše završenih utrka u nizu (47; od 2018. - niz još traje)

Linker
02. svibanj 2024 14:02