PAU BARRENA Afp
NEĆE SKINUTI REKORD?

Neuvilleu pripala Španjolska, Ogier još nije prvak, ali Evans sada još više može žaliti zbog Kumrovca

Ovo je zadnja sezona za 37-godišnjeg Ogiera koji će sljedeće godine vjerojatno voziti 24 sata Mansa
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 17. listopad 2021. 20:51

Tek će posljednja utrka Svjetskog prvenstva u reliju (WRC) dati ime prvaka za 2021. Epilog je to nakon utrke u Španjolskoj, tradicionalnog Catalunya RACC relija završenog proteklog vikenda.

I Sordo je malo pomogao

Sebastien Ogier osvojio je četvrto mjesto, ali to mu nije bilo dovoljno, dapače ni izbliza dostatno da bi matematički osigurao svoju osmu titulu prvaka. Za to je trebao za najmanje šest bodova u Kataloniji nadmašiti jedinog preostalog rivala, Elfyna Evansa, međutim ne da ga nije nadmašio već je “izgubio” u odnosu na njega sedam bodova pa je odluka o prvaku prolongirana do Monze, gdje se posljednji reli sezone vozi od 19. do 21. studenog.

Bit će to i treća meč-lopta za Francuza budući da je već mogao “zapakirati” sezonu u Finskoj, pa sada u Španjolskoj.

Na pretposljednjoj utrci sezone slavio je, inače, Thierry Neuville, koji je tako “obranio” titulu pobjednika ovog relija iz 2019. Prošle se godine, naime, utrka nije vozila. Belgijanac, koji je puno ranije otpao iz kombinacija za naslov, upisao je drugu pobjedu sezone, a i prethodna je također stigla na asfaltu (Belgija).

Evans je inače do pred kraj petka bio u vodstvu, ali onda je Neuville uhvatio ritam i zaredao sa sedam uzastopnih pobjeda na brzincima i trasirao put prema pobjedi. Ogier je, pak, sve do starta posljednjeg dana držao treće mjesto, da bi onda “turbo pogon” uključio Dani Sordo. Domaći vozač, koji je slovio kao prvi favorit uoči utrke, bio je najbrži na sva četiri nedjeljna brzinca, a već nakon uvodnog je spustio Ogiera na četvrtu poziciju, a sebi osigurao postolje. I on je tako malo utjecao na borbu za titulu jer “oteo” je Ogieru tri boda.

Drugačija priča

Doduše, Ogier je i dalje u sjajnoj poziciji jer njegova prednost pred Evansom i nakon vikenda iznosi 17 bodova, a to je poprilična zaliha, teško dostižna za Evansa u samo jednoj utrci.

Sada Velšanin, međutim, može posebno žaliti za kiksom na Croatia Rallyju u rano proljeće. Sjetit ćete se, Evans je u posljednjem zavoju posljednjeg brzinskog ispita u Kumrovcu zbog sitne greške izgubio dragocjene sekunde koje su mu oduzele prvo mjesto, koje je otišlo baš Ogieru. Da je imao tada samo malo više sreće, odnosno da je on dobio sedam bodova više, a Ogier sedam bodova manje, sada bi međusobna razlika bila svega tri boda. A to bio onda bila sasvim drugačija priča...

Ovako, 17 se čini se kao značajna prednost da bi je vozač kalibra i iskustva Sebastiena Ogiera ispustio. No, povijest nas uči da ništa nije gotovo dok doista nije gotovo. Na raspolaganju je još maksimalno 30 bodova (25 za pobjedu + 5 za “power stage”), a u toj matematičkoj križaljci Ogieru je dovoljno najmanje treće mjesto u Monzi, bez obzira na Evansov učinak. No, već četvrto mjesto Francuza uz maksimalnog Evansa, može donijeti senzacionalni preokret...

Ako u Italiji osvoji naslov Ogier će ostati na korak od apsolutnog rekorda od devet naslova kojeg drži Sébastien Loeb.

Linker
21. ožujak 2023 14:35