Max Verstappen slavi pobjedu s djevojkom Kelly Piquet
 ANDREJ ISAKOVIC Afp
VN MONTE CARLA

Očajan nastup Mercedesa, vlasnik prvog startnog mjesta nije ni startao, Serena dočekala Verstappena!

Pa dobro, kako se ovo dogodilo?, rezignirano je pitao Hamilton preko radio-veze. Loša taktika...
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 23. svibanj 2021. 17:41

Max Verstappen pobjednik je utrke u Monte Carlu, pete utrke F1 sezone, čime je preuzeo i vodstvo u ukupnom poretku. Dosadašnji lider Lewis Hamilton imao je jedan od svojih lošijih dana, zapravo vikenda uopće, te je završio na tek sedmom mjestu.

Nizozemcu iz Red Bulla vrata pobjede otvorio je Charles Leclerc, vlasnik prvog startnog mjesta, što je inače skoro pa pola pobjede na gradskoj stazi u Monacu, notorno poznate po tome da je na njoj prestizanje nemoguće.

Leclerc ostao bez nastupa, zlobnici bi rekli: Klasični Ferrari...

Charles Leclerc zakuhao je dramatičan kraj kvalifikacija, ali jednako tako i početak utrke, prije nego je zapravo i počela. Ferrarijev vozač u subotu se u posljednjem krugu kvalifikacija zabio u ogradu, pri tome prilično oštetio svoj bolid, ali tako i spriječio ostale vozače da ga pokušaju nadmašiti jer u tom je trenutku imao najbolje vrijeme. Tako je osvojio "pole position".

Preko noći mehaničari talijanske momčadi uspjeli su nanovo sastaviti Ferrari i Leclerc je pola sata uoči predviđenog starta utrke krenuo iz garaže, no tijekom tog kruga shvatio je da je u problemima.

- Ne, ne, ne, ne... Mjenjač, dečki - tužno je javio Leclerc u boks.

Kvar na mjenjaču značio je da ne može ni startati jer nije bilo više vremena za promjenu, odnosno popravak. Doduše, u Ferrariju su to mogli napraviti odmah kad su mijenjali sve ostalo, ali odlučili su riskirati. Naime, promjena mjenjačke kutije značila bi automatski gubitak pet mjesta na startu, a to u Ferrariju nisu htjeli.

Htjeli su zadržati Leclerca na "pole positionu" pošto poto, pa makar uz rizik da mjenjač nije ispravan. Međutim, kockanje im se drastično obilo o glavu, jer Leclerc ne da nije startao s pole positiona, pa ni sa šestog mjesta, već uopće nije startao.

Charles je pogriješio u subotu zabijanjem u zid, u nedjelju je pogriješila momčad Ferrarija krivom odlukom. Cinici bi rekli - klasični Ferrari...

No, Leclerc se nije ni pojavio na startu pa je Verstappen imao "praznu" stazu ispred sebe pri startu i to je iskoristio. Obranio se od napada Valtterija Bottasa i poslije toga bez problema držao stvari pod kontrolom sve do cilja.

- Poseban je osjećaj ovdje pobijediti. Sjajna utrka, puno krugova, a usko trkalište i teško je stalno držati koncentraciju, ali ispalo je super - rekao je Verstappen nakon prve pobjede u Monaku, druge ove sezone i 12. ukupno u karijeri.

Inače, u cilj ga je uvela teniska zvijezda Serena Williams, koja je dobila ulogu mahačice kockastom crno-bijelom zastavom na isteku 78 krugova.

Iza Verstappena nije, pak, nedostajalo dramatike, a iznenađujuće su pri tome prednjačili - Mercedesi. Drugoplasirani Bottas u 31. krugu otišao je po nove gume, ali se više nije vraćao na stazu. Iz posve bizarnog razloga - zaglavio je vijak koji drži gumu na kotaču pa mehaničari ni uz dugotrajne pokušaje nisu uspjeli skinuti prednju desnu gumu.

Lewis Hamilton, pak, bio je žrtva krive taktike, momčad ga je pozvala ranije od svih ostalih vozača u boks, no pri tome je izgubio čak dva mjesta, jer s dužim boravkom na stazi bolje su prošli i Sebastian Vettel i Sergio Perez, koji je općenito odradio sjajan posao jer startao je kao osmi, a do cilja se popeo na četvrto mjesto.

- Pa dobro, kako se ovo dogodilo? - rezignirano je pitao Hamilton preko radio-veze. - Čuvao sam gume da ostanem duže na stazi, a onda smo mijenali prije svih.

Ukratko, očajna utrka za Srebrne strijele, a njihovo "utapanje" iskoristio je Carlos Sainz. Španjolac, koji je ovogodišnja Ferrarijeva akvizicija (zamijenio Sebastiana Vettela), ugrabio je drugo mjesto i izjednačio time svoj najbolji rezultat u karijeri (Monza 2020.).

- Odličan rezultat, jer da su mi prije vikenda ponudili drugo mjesto, odmah bih prihvatio. Osjećao sam odgovornost i prema momčadi da napravim dobar rezultat, nakon što Charles nije ni startao i ispalo je jako dobro.

Lando Norris potpisivanje novog ugovora s McLarenom, što je objavljeno ranije ovog tjedna, zapečatio je trećim mjestom, što mu je drugo postolje ove sezone (Imola): - San je biti na postolju u Monaku, nisam mislio da ću uspjeti danas, ali dobar bolid, malo sreće i sjajan posao momčadi i evo nas ovdje - rekao je Norris.

Sljedeća utrka je za dva tjedna u Azerbajdžanu (Baku).

REZULTATI, 78 KRUGOVA:

1. Verstappen (Niz/Red Bull) 1;45:851,

2. Sainz (Špa/Ferrari) +8.921,

3. Norris (Eng/McLaren) +19.462,

4. Perez (Mek/Red Bull) +20.481,

5. Vettel (Njem/Aston Martin) +52.590,

6. Gasly (Fra/AlphaTauri) +53.851,

7. Hamilton (Eng/Mercedes) +1:08.234,

8. Stroll (Kan/Aston Martin) +1 krug,

9. Ocon (Fra/Alpine) +1 krug,

10. Giovinazzi (Ita/Alfa Romeo) +1 krug...

UKUPNI POREDAK:

1. Verstappen 105 bodova,

2. Hamilton 101,

3. Norris 56,

4. Bottas 47,

5. Perez 44,

6. Leclerc 40,

7. Sainz 38...

Linker
05. svibanj 2024 12:22