STR Afp
IZ LOŠEG U LOŠIJE

Osmerostruki svjetski prvak na WRC Croatia Rallyju: ‘Nisam dočekao kaznu budan pa sam lijepo i mirno spavao‘

Zakasnio je na start prvog brzinskog ispita u Kostanjevcu što mu je donijelo novih deset sekundi kazne
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 23. travanj 2023. 14:06

Problemi i kazne kao da se lijepe za Sebastiena Ogiera ovih dana. Francuz je petak praktički počeo s probušenom gumom (u drugom brzinskom ispitu dana), a završio ga kasnonoćnom kaznom od strane sudaca.

image
- Afp

Naime, nakon što mu se probušila guma pa je išao promijeniti kotač, zbog čega je izgubio preko dvije minute i time ispao iz borbe za pobjedu, nastavio je brzinac a da pri tome ni on ni suvozač mu Vincent Landais nisu pravilno i dovoljno čvrsto zategnuli sigurnosne pojaseve. Dodatno, Landaisov HANS sustav (koji pomaže štititi od ozljede vrata pri sudaru ili izlijetanju) nije bio pravilno namješten. A kako FIA posebnu pozornost posvećuje sigurnosnom aspektu utrkivanja, zbog svega navedenog Ogier je dobio kaznu od jedne minute.

Doduše, analiza cijele situacije, uzimanje izjava i proces donošenja odluke potrajao je i nekoliko sati nakon završetka natjecateljskog dijela dana, pa je stigla u noćnim satima.

image

Sebastien Ogier

Profimedia

- Teška noć? Pa, zapravo i nije bila jer kaznu nisam dočekao budan, zaspao sam prije nego što su je objavili, tako da sam lijepo i mirno spavao - na šalu je okrenuo Ogier situaciju u kojoj se našao.

Ipak, da iz lošeg može otići u lošije uvjerio se u subotnje jutro. Jer zakasnio je na start prvog brzinskog ispita u Kostanjevcu što mu je donijelo novih deset sekundi kazne.

- Postojala je neka greška u postavkama automobila kad smo izašli iz servisa, pa smo stali na cesti da to popravimo. Ne mogu reći da smo 100% uspjeli riješiti problem, ali kao da jesmo, jer automobil je sjajno funckionirao poslije toga. Eto, prebacio sam se i u mehaničare, mijenjam gume, ispravljam geometriju...

image
STR Afp

Imao je, pak, problema i s ostalim vozačima.

- Dok smo žurili na start zapeli smo iza Lappija, koji je zagrijavao gume pa vozio cik-cak po cesti i nisam ga mogao proći, a on me nije vidio, pa sam i zbog toga izgubio vrijeme.

Svemu tome usprkos, Ogier je subotu završio u plusu. Sa sedmog se mjesta popeo na četvrto. Na postolje će teško, jer 54 sekunde iza Lappija u nedjelju teško će nadoknaditi...

- Trudimo se, ali svašta se dogodilo što nas je bacilo unazad. Gume, kazne... Šteta, jer bez toga bih vjerojatno bio u borbi za pobjedu.

Linker
28. travanj 2024 16:04