GERMAIN HAZARD Dppi Via Afp
KAKO DALJE?

Ruski vozači utrka u totalnoj drami! Moraju birati između loše i jako loše odluke za njihove karijere

‘Ja, vozač ruskog G-Drive Racing tima, odbio sam prihvatiti diskriminatorne uvjete FIA-e‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 07. ožujak 2022. 21:15

Nije lako ovih dana biti ruski građanin u inozemstvu. Još manje ruski sportaš. Jasno je da oni nemaju ništa s Putinom, ali sankcije izrečene za Rusiju čvrsto su uperene i u ruske individualne sportaše.

FIA je primjerice dala šansu ruskim vozačima da sudjeluju na međunarodnim automobilističkim utrkama, ali samo ako će se natjecati pod neutralnom zastavom, odnosno ako će maknuti ruska obilježja. I to moraju vlastoručno potpisati. Mnogi ruski vozači su to odbili. Prema podacima Ruskog automobilističkog saveza, barem 10 vozača je tako postupilo.

"RAF smatra da je formulacija izjave u suprotnosti sa zakonima FIA-e u vezi sa zabranom diskriminacije na etničkoj i političkoj osnovi", stoji u priopćenju Ruskog automobilskog saveza. "Temeljno načelo FIA-e uvijek je bilo razdvajanje sporta i politike, što se kategorički ne poštuje u objavljenom dokumentu. U RAF-u su također iznenađeni naznakom da će se svi sporovi rješavati prema francuskom zakonu, iako se u međunarodnoj praksi za rješavanje takvih sporova obično koristi Sportski arbitražni sud."

"U ovom trenutku FIA je ruskim sportašima stavila težak i, prema mnogim vozačima, ponižavajući izbor da nastave karijeru ili zadrže dostojanstvo, što je u sportu neprihvatljivo", sigurni su u RAF-u. "Već sada, na samom početku natjecateljske sezone, 10-ak vozača odbilo je potpisati takav papir, iako su znali da se zbog tog neće moći natjecati."

"Odbila sam potpisati ovu izjavu. Sport bi trebao biti izvan politike", riječi su ruske reli trkačice Anastasije Nifontove. MOO i FIA zapravo ucjenjuju sportaše, tjeraju ih da zauzmu jednu od strana. U tekstu postoji točka u kojoj moramo podržati ukrajinski savez, koji nas želi lišiti utrka. Ovo je poniženje. Ovo je nesportski duh, nepoštivanje neutralnosti. Ne bi trebalo biti tako. Ne možete prisiliti ljude da to potpišu. Teks koji bismo morali potpisati pročitali su i neki strani vozači, mnogi su nam prišli i rekli da ni oni na našem mjestu ne bi takvo što potpisali."

"Ja, vozač ruskog G-Drive Racing tima, odbio sam prihvatiti diskriminatorne uvjete FIA-e", rekao je Roman Rusinov u priopćenju. "Cilj svakog sportaša je čuti himnu svoje zemlje na postolju. U više od 10 godina međunarodnog iskustva, naš je tim to učinio mnogo puta. Podigli smo rusku zastavu, čuli smo i otpjevali rusku himnu. Zbog svojih navijača, zbog svojih suigrača i sportske časti, neću potpisati ovaj dokument. Bolje je uopće ne voziti."

Bivši pilot Formule 1 Daniil Kvjat također neće potpisati izjavu.

"Želim apelirati na sve sportske saveze u svijetu, uključujući MOO. Sport treba ostati izvan politike, a zabrana sudjelovanja ruskih sportaša i reprezentacija na međunarodnim natjecanjima je nepravedna odluka i suprotna načelima kojima nas sport uči", rekao je Daniil Kvjat.

Jedna od opcija da ne potpišete deklaraciju, a da ipak dobijete priliku za natjecanje je dobivanje inozemne natjecateljske licence. Za neke vozače koji su dugo godina živjeli u inozemstvu, to tehnički nije veliki problem. No, dobivanje dozvole je složena birokratska procedura koja se ne može završiti za samo nekoliko dana. Naravno, promjena zastave uvijek je popraćena pitanjima navijača, a većina vozača u Rusiji ima i obitelj i prijatelje. Jasno je da bi u tom slučaju bliska rodbina mogla biti suočena s raznim neugodnostima...

Tako ispada da su ruski vozači po pitanju nastavka međunarodne karijere suočeni s izborom između loše i vrlo loše odluke. Odustati od utrka ili se suočiti s mogućim i jako velikim neugodnostima u domovini ako potpišu dokument koji je politički za njih očito nezgodan.

Linker
20. travanj 2024 18:35