Mirco Lazzari gp/Getty Images / Getty Images
KIŠNI UVJETI

SENZACIJA NA NIZOZEMSKOM KLASIKU Mladi Australac Jack Miller stigao do pobjede

Piše: Jurica GodinaObjavljeno: 27. lipanj 2016. 17:54

Preokreti, padovi, promjene vremenskih prilika, ponovni start i senzacionalan pobjednik, najvažniji su djelići događanja jučerašnjeg motoklasika na Assenu, klasiku među trkalištima. Najviše pozicije u maratonskoj utrci, koja je bila prekinuta u 15. krugu nakon velikog pljuska, kao da su bile uklete.

Redom su ih gubili, i to završivši u šljunku kraj staze, Hernandez, Petrucci, Dovizioso i naposljetku Valentino Rossi. Talijan je nakon pada i neuspješnog vraćanja na stazu bio prepun razočaranja.


Nebo se otvorilo

Dramu su počele kuhati subotnje kišne kvalifikacije, ispunjene iznenađenjima i vozačima u prvim redovima od kojih to nismo navikli. Jedan od njih bio je Kolumbijac Yonny Hernandez, vozač uobičajeno iz donjeg doma. No nakon sretnog raspleta na kvalifikacijama imao je dodatnu sreću, bio je jedan od rijetkih vozača s obje meke gume na motociklu, što mu je omogućilo uspon u poretku, sve do vodećeg mjesta. Počinjao se odvajati i od Rossija, koji je vodio veliku borbu s Doviziosom. Međutim, utrka života uništena je u trenutku. Greškom i padom u prvom zavoju ostao je bez senzacije.

Kada se činilo da će se staza dovoljno osušiti za prelazak na motocikle s postavkama za suho, ili barem na intermedije, u Assenu se, tipično, nebo otvorilo. Pljusak je primorao vozače na vožnju u gotovo nemogućim uvjetima. Drama je tu tek počela.

Rossiju i Doviziosu na čelu počeo se priključavati još jedan Talijan - Danilo Petrucci. Još jedan vozač koji je vozio sjajno i - preuzeo vodstvo. U vodeći četveroboj uključio se Redding, a tempo su pronašle obje Honde i počele se strelovito približavati, glisirajući najbolje u tom trenutku. Mnoštvo vozačkih borbi od kojih je zastajao dah ljubiteljima motosporta prekinuto je u 15. krugu kada je kiša bila prejaka.


I Rossi se ‘poskliznuo’

Hondini Marquez i Pedrosa su, naravno, nevoljko prihvatili odluku sudaca, a razočaranje je stanovalo i kod Petruccija. Iako je bio vodeći, u trenutku prekida utrke na tom je mjestu prošao ciljnu liniju, što je značilo da će u ponovni start s vodeće pozicije krenuti vodeći s kraja prethodnog kruga, Dovizioso.

Kiša je stala, no padovi na strahovito mokroj stazi su započeli. Kada su Petrucci i Dovizioso izgubili kontrolu nad motociklom, činilo se da Valentino Rossi plovi do važne pobjede, svoje desete na Assenu, koja bi mu donijela i novi zamah u ukupnom poretku. No, i veliki Talijan je pogriješio. Nakon neuspješnog vraćanja na stazu iz njega je izviralo ogromno razočaranje.

Odjednom, na vodećoj poziciji našao se Marc Marquez, no ne zadugo. Fantastični mladac Jack Miller iskoristio je svu silu izlijetanja i preokreta, maestralno odvozivši cijelu utrku. Pretjecanjem Marqueza odjurio je do prve pobjede karijere.
Prva je to i pobjeda za netvorničku momčad od 2006, kao i za njegovu momčad Estrella Galicia Marc VDS 0,0, koja koristi Hondine motocikle.

- Ne znam kako bih se osjećao. Dokazao sam da nisam idiot - rekao je pobjednik.
Dok je Marquez istaknuo da je osvojio 20 bodova u utrci koja je bila za gubljenje bodova. Postolje je iznenađujuće ulovio i Scott Redding.
Australska himna prvi put nakon Caseyja Stonera i novi obol velikoj sezoni u MotoGP klasi.

--------------------------------------------------------------------------------------
REZULTATI
VN Nizozemske
(Ponovni start, 12 krugova) :
1. Jack Miller (Aus/Honda) 22:17.227, 2. Marc Marquez (Špa/Honda) +1.991, 3. Scott Redding (VB/Pramac) +5.906, 4. P. Espargaro (Špa/Yamaha) +9.812, 5. A. Iannone (Ita/Ducati) +17.835, 6. H. Barbera (Špa/Avintia) +18.692, 7. Eugene Laverty (Ita/Ducati) +22.605, 8. S. Bradl (Njem/Aprilia) +23.603...
Ukupni poredak:
1. Marc Marquez 145 bodova, 2. Jorge Lorenzo 121, 3. Valentino Rossi 103, 4. Dani Pedrosa 86, 5. Maverick Vinales 79, 6. P. Espargaro 72...

--------------------------------------------------------------------------------------

Linker
20. travanj 2024 00:36