Lewis Hamilton

 NELSON ALMEIDA Afp
STRAŠNA UTRKA

Spektakularna i nikad dramatičnija potjera: Fenomenalni Hamilton od zadnjeg stigao do prvog mjesta!

Elegantni posljednji manevar oduševio je gledatelje i izazvao eksploziju emocija šefa Mercedesa
Piše: Vladimri Zrinjski/Jutarnji listObjavljeno: 14. studeni 2021. 19:59

Mercedes uzvraća udarac: to je radni naslov super uzbudljivog vikenda u São Paulu, gdje je Lewis Hamilton dobio rundu protiv Maxa Verstappena, dohvatio 101. pobjedu karijere i tri utrke prije kraja sezone svoj zaostatak srezao na 14 bodova.

Spektakularna potjera u Interlagosu možda je i najdramatičnija koju je Formula 1 vidjela ove sezone. Hamilton nikad nije djelovao tako inspirirano. Kroz dva dana, u sprintu i u utrci, doslovno je sa zadnjeg stigao do prvog mjesta. U sprintu u koji je krenuo sa začelja, osvojio je peto mjesto. Zbog promjene dijela motora kažnjen je s još minus pet mjesta na startu, ali ni to ga nije zaustavilo da iskoristi odlično podešeni bolid i pretekne ljutog rivala. Verstappen se dugo branio i odolijevao, ali popustio u 59. krugu.

Velik posao odradio je na startu, odnijevši dvoboj protiv Valtterija Bottasa koji je svoju poziciju branio vrlo kratko, samo do prvog zavoja u kojem je otišao preširoko. Priliku je odmah nanjušio i Sergio Pérez, zakačio se Fincu na rep i na sljedećoj ga ravnini pretekao za dvostruko vodstvo Red Bulla.

Iza njih je Hamilton u par poteza razgrnuo bolide ispred sebe i već u petom krugu dojurio na treće mjesto. U tom je trenutku na stazu izašao safety car, dok se nisu počistili dijelovi s Tsunodinog bolida, ponudivši Mercedesu priliku da krenu u napad. Plan, međutim, nije upalio - Pérez je zadržao Hamiltona i Bottasa, a Verstappen nagazio gas i pobjegao naprijed.

Krenula je igra mačke i miša u kojoj Hamilton nije gubio vrijeme. Péreza je morao dvaput obilaziti, jer mu je Meksikanac nakon prvog pretjecanja vratio istom mjerom, a onda se našao iza leđa vodećeg Verstappena. Razlika od 3,5 sekunde Mercedesu je otvorila šansu da pokušaju izvesti "undercut", preuzimanje vodstva kroz boks, pa je Hamilton u 26. krugu prvi izašao po gume. Red Bull je odmah pozvao Verstappena, koji je zadržao vodstvo, ali s najvećim rivalom na repu.

"Ne smijemo si dopustiti da nam opet naprave undercut", poručio je u tom trenutku Verstappen preko radija, otkrivši idući taktički potez Red Bulla. U 40. krugu, po nove tvrde gume prvi je otišao Max, a tri kruga kasnije Hamilton, koji ni ovaj put nije uspio preoteti poziciju. I dok su se oba vozača Mercedesa požalila na krivu strategiju, preostala je samo jedna opcija: borba kroz izravno utrkivanje.

Prvi je okršaj stigao u 48. krugu. Hamilton je krenuo u napad prije četvrtog zavoja. Verstappen se obranio, a onda su obojica u velikom luku izašli sa staze i jedva izbjegli dodir. "Ovo je ludo", pobunio se Hamilton, aludirajući da ga je Nizozemac izgurao. Odmah je krenuo pritisak na suce iz obje momčadi: Christian Horner poručio je Michaelu Masiju da ih "puste da se utrkuju", dok je Mercedes očekivao kaznu. FIA se bacila na posao i požurila sa zaključkom da nema razloga za istragu.

Hamiltonova reakcija bio je sarkastični "naravno", no odluka ga nije obeshrabrila. Nastavio je pritiskati, a onda se u 59. krugu doslovno zalijepio za Verstappena, napao ga na istom mjestu i ovaj put uspio. Elegantni manevar sedmerostrukog svjetskog prvaka oduševio je gledatelje, izazvao eksploziju emocija šefa Mercedesa Tota Wolffa i poslužio kao posljednji začin brazilske utrke. Lewis se u preostalih 12 krugova više nije osvrtao, nakupivši do kraja prednost od dobrih 10 sekundi. Jedan bod uspio mu je otrgnuti Pérez, čiji je posljednji krug ujedno bio i najbrži.

Idući okršaj je već za tjedan dana u Kataru, nakon čega još preostaju Saudijska Arabija (5. prosinca) i Abu Dhabi (12. prosinca). Verstappen i dalje vodi, ali sad je opet Mercedes na štihu...

1. Lewis Hamilton (Mercedes) 1;32:22.851

2. Max Verstappen (Red Bull) +10.496

3. Valtteri Bottas (Mercedes) +13.576

4. Perez (Red Bull) +39.940, 5. Leclerc (Ferrari) +49.517, 6. Sainz (Ferrari) +51.820, 7. Gasly (AlphaTauri) +1 krug, 8. Alonso (Alpine) +1 krug, 9. Ocon (Alpine) +1 krug, 10. Norris (McLaren) +1 krug, 11. Vettel (Aston Martin) +1 krug, 12. Räikkönen (Alfa Romeo) +1 krug, 13. Russell (Williams) +1 krug, 14. Giovinazzi (Alfa Romeo) +1 krug, 15. Tsunoda (AlphaTauri) +1 krug, 16. Latifi (Williams) +1 krug, 17. Mazepin (Haas) +2 kruga, 18. Schumacher (Haas) +2 kruga

POREDAK U SP:

Verstappen 332,5 bodova, Hamilton 318,5, Bottas 203, Perez 178, Norris 151, Leclerc 148, Sainz 139,5...

Linker
28. rujan 2024 15:36