Marco Bezzecchi

 JEAN-FRANCOIS MONIER Afp
VN FRANCUSKE

Srušen rekord posjećenosti Grand Prixa, Talijanu pripala prestižna nagrada jubilarne utrke u povijesti SP-a

Prethodni rekord držala je VN Češke u Brnu 2015., kada je na događaj došlo 248.434 navijača
Piše: HinaObjavljeno: 14. svibanj 2023. 17:43

Talijan Marco Bezzecchi na Ducatiju VR46 pobjednik je VN Francuske u motoGP klasi, pete utrke Svjetskog prvenstva u motociklizmu koja je održana u Le Mansu.

Bila je to 1.000 Grand Prix utrka u povijesti SP-a, a sa ukupno 278.000 gledatelja tijekom cijelog vikenda, srušila je rekord posjećenosti.

Prethodni rekord držala je VN Češke u Brnu 2015., kada je na događaj došlo 248.434 navijača.

Bezzecchi je do druge pobjede u karijeri u "kraljevskom razredu" stigao s rezultatom 41:3.970, drugi je bio Španjolac Jorge Martin (Ducati Pramac) sa 4.2 sekunde uaostatka, dok je treći bio Francuz Johann Zarco (Ducati Pramac) sa 4.7 sekunde zaostatka.

"Bilo je fantastično. Utrka je bila jako dobra. Pokušavao sam održati svoj ritam i osjećao sam se jako dobro na motoru. Veliko hvala mom timu," kazao je pobjednik.

Svjetski prvak Talijan Francesco Bagnaia ostao je bez bodova nakon što je već u prvim krugovima završio u pijesku nakon što ga je prilikom pokušaja pretjecanja udario Španjolac Maverick Vinales na Apriliji.

Talijan je čak skočio na Španjolca i činilo se kako će uslijediti boksački meč, no "usijane" glave su se primirile.

Bez bodova je ostao i bivši svjetski prvak Španjolac Marc Marquez. Vozač Honde veći dio utrke je bio na postolju, no dva kruga prije kraja napravio je pogrešku i skliznuo u zavoj.

Na vrhu poretka nalazi se Bagnaia sa 94 boda, Bezzecchi je drugi s bodom manje, a treći je Južnoafrikanac Brad Binder sa 81 bodom.

U klasi moto2 slavio je Španjolac Tony Arbolino (Kalex) ispred Čeha Filipa Salača (Kalex) i Španjolca Alonsa Lopeza (Boscoscuro). Arbolino vodo sa 99 bodova ispred sunarodnjaka Pedra Acoste sa 74. Dominaciju Španjolaca upotpunio je Alonso Lopez na trećem mjestu sa 61 bodom.

U najslabijem razredu, moto3 pobijedio je Španjolac Daniel Holgado (KTM), vodeći u ukupnom poretku sa 84 boda.

Linker
03. svibanj 2024 23:01