Martin Ravenščak sa suvozačem Tomislavom Tomaškovićem
 FACEBOOK
OBITELJSKI OKRŠAJ

Tata i kći u jednom, sin u drugom autu: ‘Prije starta sluša se Pišonja i Žuga, a tko izgubi plaća gablec‘

Na prvoj utrci Svjetskog reli prvenstva gledat ćemo i tatu Krešimira Ravenščaka i njegovu djecu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 21. travanj 2021. 12:28

Rijetki su sportski događaji na međunarodnoj razini na kojima možete vidjeti okršaje oca protiv sina ili brata protiv sestre. Upravo ćemo takvim kombinacijama svjedočiti sljedećih dana na prvoj utrci Svjetskog reli prvenstva (WRC) koja će se održati u našoj zemlji.

Bit će to obiteljski dvoboji u hrvatskoj režiji zahvaljujući tati, sinu i kćeri Ravenščak, velikim zaljubljenicima u automobilizam koji se nalaze među domaćim posadama prijavljenima za WRC Croatia Rally. Najveći automobilistički događaj ikad u Hrvatskoj jednostavno nije mogao proći bez njih, tako će za upravljačem jedne Ford Fieste Rally4 biti tata Krešimir, te uz njega kći Dora kao suvozačica, a u drugoj će lokalnim cestama Plešivice, Žumberka, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije juriti sin Martin sa suvozačem Tomislavom Tomaškovićem.

- Tata je glavni krivac za sve, on je oduvijek vozio motore i tako smo ga i mi kao djeca pratili po enduro utrkama, a uz njega smo i mi počeli voziti motore. Onda je jednog dana brat poželio voziti karting pa je krenuo s time, tata se prebacio u reli, a kad smo malo odrasli, i mi smo krenuli s njim u reli - priča nam Dora, a Martin dodaje:

image
Tomislav Tomašković, te Martin, Krešimir i Dora Ravenščak
FACEBOOK

- Ja sam s relijem krenuo sa 16 godina, tada sam naučio voziti i prvi put sam nastupio na Santa Domenici. Baš na tom reliju mi je jednom i sestra bila suvozačica.

Mama je zen zona

Dora je danas ipak stalna suvozačica tati, a ima li ambicija i sama jednom preuzeti upravljač?
- Nemam, probala sam jednom i nije mi baš bilo zanimljivo koliko sam mislila da će biti.
Jedni su drugima najveća podrška, ali jasno je da među njima ima i rivaliteta. Ali, uvijek uz smijeh.
- Naravno, bez zafrkancije bi bilo bez veze. Bit je da jedni druge podbadamo - smije se Martin, a Dora ga nadopunjava.
- Uvijek se gleda tko je brži, a onaj tko izgubi mora počastiti gablecom nakon utrke, pizzom ili hamburgerom.

Budući da ih sada čeka najveći nastup u karijeri, i ulog bi mogao biti veći.
- Nismo se još dogovorili, ali sad bismo mogli uključiti cijeli tim, znači i Ivicu Siladića i Slovenca Primoža Brazdu. Pa, tko bude najbolji neka plati janjca ili tako nešto - Martinova je ideja.

image
Tata Krešimir Ravenščak i kći Dora
FACEBOOK

Mama Blaženka je također važan dio ove priče iako je nema u automobilu.
- Mama je samo jednom pokušala biti suvozačica, a danas nam je najveća podrška. Bez nje ne bismo mogli ići na reli. Ma, mogli bismo, ali bi nam bilo jako teško. Mama je zen zona koja nas sve smiruje, mazi, pazi i liječi, ona je zapravo ta koja je bitna u cijeloj ovoj priči.

Ispunjenje sna

Dora i tata Krešimir imaju jedan zanimljiv ritual uoči svake utrke, bit će tako i prije starta WRC Croatia Rallyja. Obavezno prije starta slušaju bezvremenski hit Zabranjenog pušenja Balada o Pišonji i Žugi.
- To je zbog onog stiha “krote opasne krivine, molim te, čuvaj ih, kraljice brzine”. Tako se i mi nadamo da nas čuva neka kraljica brzine dok krotimo krivine.

Ne trebamo ni spominjati da je nastup na WRC reliju cijeloj obitelji Ravenščak vrhunac karijere.
- Za mene je to ispit života, ispunjenje sna. Cilj je doći do cilja, zabaviti se i skupiti iskustvo koje ne možemo steći ni na jednoj utrci Prvenstva Hrvatska. I biti ispred tate - uz smijeh priča Martin.

Dora se slaže da je WRC kruna njezinih automobilističkih avantura, najviša točka koja se može dostići.
- Nismo se nikad nadali da bismo jednog dana mogli sudjelovati u WRC utrci. I kad smo čuli da dolazi u Hrvatsku, znali smo da moramo voziti.

I Dora naglašava da je u ovako teškoj utrci zapravo jedini cilj doći do cilja.
- To će biti naša pobjeda. To vam je kao da trčite maraton prvi put, nećete se utrkivati s najboljima, gledati kako da ih dostignete i hvatati njihovo vrijeme. Tako i mi gledamo da dođemo do cilja, da “istrčimo maraton” do kraja i da sami sebi čestitamo i kažemo si “bravo frajeri, došli ste do cilja WRC-a”.

Linker
19. travanj 2024 20:33