Leon Zelenko i Marijan Ganžulić Gans, mehaničar
 PRIVATNI ALBUM
VELIKI TALENT

Upoznajte novu veliku nadu Hrvatske! Tek mu je 13 godina, a već je u samom svjetskom vrhu

‘Cilj mi će doći na pobjedničko postolje u Bahrainu ako to bude moguće‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 18. listopad 2021. 23:12

Leon Zelenko velika je hrvatska vozačka nada. Iako mu je tek 13 godina, već je osvojio drugo mjesto na svijetu, a u široj regiji nema mu ravnog. Mladi je Koprivničanac višestruki prvak Hrvatske i središnje Europe, dok je u ovoj sezoni Sportstil Cup te Prvenstvo središnje Europe u kojem se natječu predstavnici 14 država.

Novi trofej osvojio je u nedjelju u Italiji, na stazi Pista Azzurra u Jesolu pokorio je konkurenciju u klasi Junior u sve tri utrke finala na natjecanju Rotax Max Challenge Italy.

Leon u kartingu ima zavidan staž i iskustvo, aktivan je već gotovo 10 godina.
– Bio je mali dečec, krenuo je s tri i pol godine, a nedavno je navršio 13. Sad se iz klinca pretvorio u dečka, već je tu jako velika ozbiljnost glede samog načina vožnje, razmišljanja, odlaska na treninge, povratnih informacija… Sve je na visokoj razini, vidi se razlika u odnosu na ranije – kaže Marijan Ganžulić – Gans, Leonov mehaničar i 'psiholog'.

Ove godine Zelenko se natjecao i u tri utrke FIA akademije, kao prvi i jedini predstavnik Hrvatske u tom elitnom društvu. I dok većina europskih konkurenata s kojima je ravnopravan iza sebe ima jaku logistiku i cijele timove, Leon u Koprivnici, pa ni u Hrvatskoj, nema stazu na kojoj bi mogao trenirati.

image
Leon Zelenko
PRIVATNI ALBUM

Kruna sezone bit će od 10. do 20. prosinca u Bahrainu, gdje se održava Svjetsko prvenstvo u kartingu.
– Zadovoljan sam svojim vožnjama i rezultatima, super je ova sezona. Možda sad vozim čak i malo bolje nego prije. Cilj mi će doći na pobjedničko postolje u Bahrainu ako to bude moguće. Ako ne, zadovoljit ću se sudjelovanjem – rekao je Leon Zelenko, kojem je vozački uzor Fernando Alonso.

Jednog dana želio bi, naravno, voziti i Formulu 1. No, realnost njegove ekipe trenutačno je prikupljanje sredstava i pronalaženje sponzora za put u Bahrain...

Linker
04. listopad 2023 00:58