PEDRO PARDO Afp
DA JE IMAO VIŠE HRABROSTI...

Velika nervoza svjetskog prvaka koji gubi utrku za naslov! Za poraz ‘okrivio‘ - momčadskog kolegu

Sa četiri utrke do kraja sezone, Max Verstappen već je ispružio ruke prema peharu F1 prvaka
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 09. studeni 2021. 07:56

Njegova prednost u odnosu na Lewisa Hamiltona nabubrila je na 19 bodova, a makar je još puno, još maksimalno 107 bodova igri, sve nekako ide na Nizozemčev mlin.

Hoće li on doista prekinuti dominaciju Engleza i spriječiti ga da ostvari ono što je u povijesti ovoga sporta uspjelo samo Michaelu Schumacheru - osvojiti pet uzastopnih naslova prvaka - otkrit će preostalih mjesec dana. Trenutačno Verstappen jaše na velikom pobjedničkom valu...

- Daleko sam još od razmišljanja o tituli. Još je puno toga pred nama - ostao je oprezan Red Bullov vozač nakon nedjeljnog trijumfa u Meksiku.

- Da, izgleda sve dobro, ali sve se to brzo može okrenuti.

Dapače, Hamilton i Verstappen izmjenjivali se ove sezone na vrhu poretka kao na klackalici, čas jedan, čas drugi je bio u vodstvu i zato je doza opreza svakako potrebna. Međutim, svejedno sve više izgleda kako je Verstappen u dobitnoj poziciji, da je bliže osvajanju titule, a ne uspije li, moći će se slobodno reći da ju je, iako je nikad nije ni imao - izgubio.

Nizozemac je upisao u Mexico Cityju svoju već devetu pobjedu ove sezone, a Hamilton je ostao na “samo” pet, što je također dobar pokazatelj odnosa snaga.

- Četiri utrke je dosta, ali i 19 bodova je značajna prednost. Max i Red Bull su u strašnoj “formi” i nastave li i na sljedećoj utrci tako, bit ćemo u problemima - konstatirao je Hamilton, sedmerostruki prvak.

Verstappenova pobjeda za vikend bila je zapravo očekivana, bez obzira što je neočekivan bio poredak na startu. Mercedesi, Valtteri Bottas i Hamilton, okupirali su prva dva reda i to je sugeriralo da bi moglo biti zanimljivo. Ali, umjesto kroz cijeli 71 krug utrke, zanimljivo je bilo samo do prvog zavoja nakon starta.

Kao da se otvorilo more

Mercedesi su možda i taktički krivo pristupili startu, jer Bottas i Hamilton su na dugačkom ravnom dijelu vozili paralelno jedan uz drugog, a time su Verstappenu samo dali idealnu zavjetrinu, što je on objeručke iskoristio. Doduše, svejedno je moglo završiti drugačije, ali Bottas je (opet) pokazao da nije top klasa vozača.

Da je Finac u jurnjavi prema prvom zavoju pokazao malo hrabrosti i odlučnosti, mogao je zatvoriti vrata Verstappenu i utrka bi imala drugačiji slijed. Možda bi ishod svejedno bio isti, možda bi kasnije Verstappen našao način za proboj na prvo mjesto, ali u prvom zavoju utrke Bottas mu je maksimalno olakšao posao. U igri “tko će zakočiti kasnije”, Finac je bio apsolutno najveći gubitnik, kočio je “kilometrima” prije Verstappena i Hamiltona i otvorio krater ispred sebe, mogao je i doslovce reći Verstappenu, “izvoli, evo ti prvo mjesto”.

- Da, to se nije trebalo dogoditi - rekao je i Mercedesov šef Toto Wolff u komentaru na tu situaciju.

- Imali smo dva bolida naprijed i kao da smo otvorili more Maxu koji je dolazio s vanjske strane.

Čak se i Verstappen nakon utrke indirektno zahvalio Bottasu.

- To mi je bilo sve što sam trebao, kad sam došao na prvo mjesto poslije sam se mogao fokusirati samo na sebe, svoj posao i ne brinuti se što drugi rade.

Lewis Hamilton bio je još izravniji i praktički je okrivio Bottasa što mu je uprskao baš svaku šansu da se barem bori s Red Bullovim asom.

- Nadao sam se da će Bottas imati bolji start, pa da ću se ja “sakriti” iza njega i koristiti zavjetrinu, ali to nije bio slučaj već smo vozili parelelno - rekao je Lewis.

- Gledao sam svoju stranu staze i pazio da nitko ne iskoči iza mene i nadao sam se da Valtteri isto to radi na svojoj strani staze. No, ostavio je vrata otvorena Maxu, koji je došao na trkaću putanju, a ja sam ostao na prljavoj strani staze i tu više nisam imao šanse.

To se inače ne radi

Hamilton će trebati Bottasovu pomoć u posljednje četiri utrke, da oduzme nešto bodova Verstappenu, ali ovakav Bottas to ne može. Očito je i Hamilton to shvatio pa je ovako izravno osudio svog momčadskog kolegu jer to se inače ne radi. Ali, možda se pomirio s time da mu titula klizi iz ruku, pa je onda svejedno...

K tome, Bottas na kraju sezone odlazi iz Mercedesa (dolazi George Russell), ali objektivno u momčadi su takvu odluku trebali donijeti još prije najmanje dvije godine.

Linker
22. lipanj 2024 09:45