Privatna arhiva
INTERVJU ZA SN

Veliki hrvatski talent: ‘Tata plaća, a mama je podrška. Uzor mi je Fernando Alonso, a cilj Formula 1...‘

Mladi hrvatski vozač primljen je na FIA Academy Trophy, natjecanje za mlade vozačke talente
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 26. ožujak 2021. 08:43

Leon Zelenko prvi put je sjeo u karting s tri godine. Osam godina kasnije mladi je Koprivničanac uvjerljivo najbolji mladi vozač kartinga u Hrvatskoj. U 2019. godini osvojio je treći uzastopni naslov prvaka Hrvatske u klasi Rotax Junior, te je proglašen najuspješnijim juniorom Hrvatske u prošloj godini. Dobio je i Zlatnu kacigu Hrvatskog auto i karting saveza. Sportstil Cup ga je proglasio talentom godine, a najveći uspjeh dosad mu je drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u kartingu.

Nažalost, pandemijska 2020. godina utjecala je i na karting pa je i treninga i utrka bilo manje nego inače. A sve treninge i sve utrke Leon vozi u inozemstvu, jer u Hrvatskoj ne postoji odgovarajuća staza. Prošlog je kolovoza proslavio 12. rođendan, a potkraj godine nastupio je na Europskom prvenstvu u Portugalu, gdje je nakon izlijetanja u kvalifikacijama s 44. pozicije uspio stići do petog mjesta prije nego što je utrka prekinuta zbog jake kiše. Osim toga, bio je prvak Hrvatske, kao i prvak Centralno-europske zone.

image
Privatna arhiva

- Nama je svake godine cilj biti nacionalni i internacionalni prvak, i boriti se za titulu svjetskog prvaka. Leonu je sve to već postala rutina, veseli se i uživa u utrkama, kao i novim izazovima – kaže njegov otac Danijel.

Odlični rezultati među konkurencijom koja je uglavnom starija nisu prošli nezapaženo, te je Leon ove godine primljen na FIA Academy Trophy, natjecanje osmišljeno za mlade vozačke talente koji imaju rezultate na svjetskoj razini. Vozit će tri utrke, u Italiji, Njemačkoj i Švedskoj, a uz to će imati i tjelesne pripreme te teorijski dio. Na akademiji sudjeluje 55 vozača iz cijelog svijeta u dobi od 12 do 14 godina, a Leon je jedini hrvatski predstavnik.

- Uzbuđen sam zbog toga, velika mi je želja voziti te utrke među najboljim vozačima. Vjerujem da će mi to pomoći da postanem još poznatiji, da će me ljudi primijetiti. Možda dobijem i još neke sponzore – rekao je Leon, a njegov otac dodaje:

- Među polaznicima Akademije nalaze se budući vozači Formule 1, riječ je o talentima koji voze najskuplje utrke na svijetu.

Međutim, u Akademiji vrijede drugačija pravila, jer svi voze isto, svi su jednaki, za razliku od nekih utrka u kojima onaj tko ima više novca ima i bolji motor. Posebna je čar voziti kad su mogućnosti za sve iste. A na uobičajenim utrkama situacija je drugačija. Leonov tim smješten je u kombiju i pod šatorom, a sastoji se od mehaničara Marijana Ganžulića Gansa i roditelja.

Drugi, veliki timovi imaju svoje kamione, spavaju u hotelima...

- Još je veći gušt pobijediti takve suparnike. Oni imaju prave timove i trebali bi biti brži, ali uspijevam im konkurirati. Zbog utrka Zelenko često izbiva iz škole, no snalazi se ‘na daljinu’. Mama puno radi s njim na tom planu, pomažu i prijatelji iz razreda.

Na svoj način Leon je opisao važnu ulogu roditelja u njegovoj karijeri.

- Puno mi pomažu. Tata s tim kaj plaća, a mama kaj mi je podrška.

Pred njim su ove godine novi izazovi. Europsko prvenstvo na redu je 31. svibnja, Svjetsko je predviđeno za listopad. Prošlog je vikenda nastupio na utrci prvenstva Centralno europske zone na stazi Pista Azzurra u Jesolu gdje je osvojio drugo mjesto.

Mladi vozački as ima svog idola iz oktanskog svijeta, kao i veliku želju koja je već godinama ista.

- Uzor mi je Fernando Alonso, a jednog dana želim voziti Formulu 1

Linker
20. travanj 2024 03:31